23.9.2014 11:49

Τα graffiti της οργής

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ... GRAFFITI

Η ανοχή είναι κατάκτηση των δημοκρατικών πολιτευμάτων, αλλά η δημοκρατία έχει όρια και νόμους. Ο κάθε μορφής τρόπος έκφρασης είναι θεμιτός, αλλά όταν λειτουργεί καταστροφικά εις βάρος της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας μετατρέπεται σε βανδαλισμό. Το κακό με τα graffiti  έχει παραγίνει, έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τον κάθε ιδιοκτήτη που διαπιστώνει ότι είναι απροστάτευτος απέναντι στην “τρέλα” ή την καταστροφική σκοπιμότητα.

Οι ανεγκέφαλοι, οι “καλλιτέχνες του δρόμου” καταστρέφουν τις περιουσίες και προκαλούν την αγανάκτηση του κόσμου, παράγοντας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποστηρίζουν ότι επιδιώκουν.

Η Αστυνομία αποφεύγει  να ασχοληθεί με το θέμα. Όμως, όταν χρειάστηκε να επέμβει παλιότερα για την προστασία του Ομηρείου και του Επιμελητηρίου, με τη συνεργασία και ενεργοποίηση των δύο διοικήσεων, οι δράστες εντοπίστηκαν και πείστηκαν να μην το ξανακάνουν. Από τότε τα δύο κτίρια παραμένουν καθαρά.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο, τα παιδιά αυτά χρειάζονται ψυχολογική παρακολούθηση και υποστήριξη, συνήθως ο σωφρονισμός δεν φέρει αποτελέσματα. Αυτοί διαγωνίζονται μεταξύ τους για το καλύτερο, το μεγαλύτερο και άλλα.

Παλιότερα είχαμε ασχοληθεί επιτυχώς με δύο υποθέσεις, αλλά τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε, χρειάζονται ειδικές δράσεις και συνεργασίες με φορείς που δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν», δηλώνει ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Χίου Γιώργος Κεβόπουλος.

Όταν καταστρέφεται ιδιωτική περιουσία η διαδικασία προβλέπει την υποβολή μύνησης από τους θιγόμενους.

«Στους δημόσιους χώρους απαιτείται ενημέρωση και κλήση από τους ενδιαφερόμενους, όπως π.χ. από τις διευθύνσεις των σχολείων. Στα κτίρια του δημοσίου παρεμβαίνουμε και με δική μας πρωτοβουλία αν χρειαστεί, αλλά δημιουργούνται προβλήματα που απαιτούν λεπτούς και δύσκολους χειρισμούς, γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Το πρώην Αρένων

Αποκορύφωμα της “αρρώστιας”  ή του θράσους των δραστών αποτελεί το μουτζούρωμα του επισκευασμένου κτιρίου του ιστορικού πρώην Γυμνασίου Αρένων, που δεν έχει προλάβει ακόμη να παραλειφθεί και να εγκαινιαστεί από την εκ βάθρων ανακαίνιση του.

Οι δράστες έχουν κάνει ήδη τη ζημιά τους στην δυτική πλευρά του κτιρίου, επι της οδού Ζολώτα, χωρίς να τους ενδιαφέρει το ότι ο ίδιος ο χειμαζόμενος οικονομικά και κοινωνικά  Ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά από την τσέπη του την ανακαίνιση, συμβάλλοντας με  ένα μεγάλο ποσόν συμμετοχής στον προϋπολογισμό του έργου.

Αυτό όμως που καίει τον κόσμο, είναι η επαναλαμβανόμενη καταστροφή των σπιτιών. Πολλές φορές οι δράστες παίζουν και με την ψυχική ηρεμία των ιδιοκτητών, αφού φροντίζουν να τα λερώνουν αμέσως μετά τα απαραίτητα βαψίματα . 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ