24.10.2014 11:20

Σύσταση κρατικού ενιαίου φορέα υδάτων

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟ

Την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμη και του νερού καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΛΑΣ υποστηρίζοντας ότι τι νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να εμπορεύεται από τις υπηρεσίες διαχείρισης του και οι πολίτες δεν πρέπει να το πληρώνουν χρυσό. Η ΛΑΣ προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τη διαχείριση του νερού, με κυρίαρχο τη σύσταση ενιαίου κρατικού φορέα υδάτων.

"Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Υδάτων για μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.
Στόχος είναι αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δήμο Χίου βάσει μίας πολιτικής που αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Στις σημερινές συνθήκες που η συγκυβέρνηση ξεπουλά το δημόσιο πλούτο οι στόχοι πάλης είναι:

• Μετατροπή της ΔΕΥΑΝΧ σε υπηρεσία ύδρευσης με μόνιμες προσλήψεις όπου χρειάζεται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες (ΑΣΕΠ), χωρίς «συνεργασίες» με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ που λειτουργούν ως συγκαλυμμένα γραφεία ενοικίασης –εμπορίας εργαζομένων.
• Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες οικογένειες.
• Άμεση κατασκευή  μικρών λιμνοδεξαμενών  και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων).
• Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή – Κορακάρης, Ολύμποι κλπ).
• Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού (Αμανή, Κεντρική Χίος, Ναγός – Καρδάμυλα, Ν. Χίος) με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και  κρατική επιδότηση  της οικιακής αποθήκευσης και χρήση κινήτρων (φουντάνες-μειωμένες τιμές).
• Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.
• Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να διατεθεί για άρδευση.
• Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του.
• Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενημέρωση των πολιτών.
• Έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα με συγκεκριμένα έργα κατά  μήκος του «Κάνδυλου», μέχρι την εκβολή, στον «Αρμένη», «Κουφό», «Παρθένη» κλπ.
• Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, τα περιαστικά δάση (Κλειδού, Ρεστά, Κορακάρης) που συνδέονται με το βασικό υδροφόρο ορίζοντα του νομού οφείλουμε να προστατεύσουμε απόλυτα, από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση (αποχαρακτηρισμοί, δόμηση κλπ).
• Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρικής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
• Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κρατικά ή ευρωπαϊκά στο αποτέλεσμα τους να καθορίζονται από τις ανάγκες των κατοίκων και όχι των επιχειρηματικών κερδών."

 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ