16.6.2016 12:02

Σύνδρομο Guillain - Barre

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟ POLITISCHIOS.GR

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι πάθηση του περιφερικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα  η πιο συχνή οξεία πολυνευροπάθεια ,γρήγορα εξελισσόμενη και κατά κανόνα με καλή αποκατάσταση.

Αιτιολογία:

  Στα 2/3 των ασθενών προηγείται μια οξεία ιογενής λοιμώδης νόσος συνήθως των ανωτέρων αναπνευστικών οδών , αναφερόμενη ως γρίπη ή σπανιότερα ως γαστρεντερικό σύνδρομο , χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη λανθάνουσας λοίμωξης σε ορισμένους ασθενείς . Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι περίπου το 30% των ασθενών δεν αναφέρει τη λοίμωξη, λόγω της ηπιότητας της. Το διάστημα μεταξύ της λοίμωξης και της ηπιότητας των συμπτωμάτων του συνδρόμου ποικίλει , συνήθως όμως κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις εβδομάδες.

                  Αιτιολογικοί παράγοντες του συνδρόμου Guillain –Barre

     1  Κυτταρομεγαλοϊός , ιός έρπητα , HIV

     2  Mυκοπλασματική ή και βακτηριδιακή λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο Jejuni

     3 Αντιτυφικό και αντιτετανικό εμβόλιο , εμβόλιο κατά της λύσσας

     4  Φάρμακα όπως η στρεπτοκινάση

     5  Ερυθρηματώδης λύκος

     6 Αλκοολισμός με ηπατική προσβολή

     7 Γενετική προδιάθεση

    8   Ένα 5 -10% εμφάνιση του συνδρόμου μετά από χειρουργείο

 

Κλινική εικόνα:

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι οξεία ή υποξεία. Η εγκατάσταση των συμπτωμάτων ολοκληρώνεται στο 50% των ασθενών εντός δυο εβδομάδων και στο 90% εντός 4 εβδομάδων. Ακολουθεί μια περίοδος χωρίς περαιτέρω εγκατάσταση νέων συμπτωμάτων ή επιδείνωση των υπαρχόντων , ποικίλης διάρκειας , συνήθως σύντομης μετά την οποία αρχίζει η φάση της ανάρρωσης. Η ανάρρωση αρχίζει συνήθως  2-4 εβδομάδες μετά τη διακοπή της εξέλιξης , αλλά μπορεί να καθυστερήσει  και επί μήνες .

Τα κύρια συμπτώματα λοιπόν είναι:

  • Μυϊκή  αδυναμία – μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων . Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι του ώμου , της άκρας χείρας , του ισχίου, του γόνατος και του άκρου ποδός . Η μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων  προκαλεί και αστάθεια- αδεξιότητα.
  • Προσβολή των κρανιακών νεύρων και των αναπνευστικών μυών
  • Αισθητικές διαταραχές , επικρατούν στα περιφερικά τμήματα και είναι ήπιες. Είναι ελαφρές με ακροπαραισθήσεις και συχνά ραχιαλγία και μυαλγίες.
  • Δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος .Τα συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι συνήθη και συχνότερα διαπιστώνεται ταχυκαρδία , αρρυθμίες , ορθοστατική υπόταση, υπέρταση και άλλες αγγειοκινητικές εκδηλώσεις καθώς και σφιγκτηρικές διαταραχές.
  • Άλλα συμπτώματα ενδέχεται να είναι η δυσφαγία, δυσαρθρία και μειωμένη ομιλητικότητα.

Θεραπεία και πρόγνωση:

Η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική. Πρόσφατες μελέτες όμως αναδεικνύουν δυο εξίσου αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας: α) τη μέθοδο πλασμαφαίρεσης η ανταλλαγής πλάσματος και β) την ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης .Η πρόγνωση είναι γενικά καλή . Βελτίωση επέρχεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες και η αποκατάσταση είναι σε γενικές γραμμές πλήρης στο 80 % των περιπτώσεων. Στα 10 % περίπου των περιπτώσεων παρατηρούνται υποτροπές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις το σύνδρομο έχει χρόνια πορεία . 

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση:

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι αρκετά σημαντικός , τόσο κατά την αρχική φάση εγκατάστασης της αδυναμίας , όσο και κατά τη διάρκεια της πλήρους ανάρρωσης του ασθενή. Επομένως , με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή οι κυριότερες κατευθύνσεις της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης πρέπει να είναι οι εξής:

  • Πρόληψη των κατακλίσεων
  • Πρόληψη των μυοσκελετικών συρρικνώσεων και δυσκαμψιών
  • Καταπολέμηση του πόνου
  • Φροντίδα της αναπνευστικής λειτουργίας και ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών ( αναπνευστική φυσικοθεραπεία)
  • Μυϊκή ενδυνάμωση των άνω και κάτω άκρων
  • Βελτίωση της εν τω βάθει αισθητικότητας
  • Εκπαίδευση της ισσοροπίας
  • Εκπαίδευση της βάδισης
  • Βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτοεξυπηρέτησης του ασθενή.

Το άρθρο αυτό επιμελήθηκε η φυσικοθεραπεύτρια Κουκή Μαριάνθη (απόφοιτη ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών) υπό την αιγίδα των Φυσικοθεραπευτών Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ