7.11.2016 11:43

Στροφή στα ψάρια του... ΟΓΑ λόγω κρίσης

ΜΑΡΙΔΑ ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΚΟΛΙΟΙ, ΓΟΥΠΕΣ, ΜΕΝΟΥΛΕΣ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΖΗΤΗΣΗ

Το ψάρι, άλλοι το λατρεύουν κι άλλοι απλά το μισούν. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει. Στα χρόνια της κρίσης οι Χιώτες συνεχίζουν παραδοσιακά αυτή τη συνήθεια και οι λάτρεις του ψαριού, αν δεν επιδίδονται οι ίδιοι στο ψάρεμα, τείνουν να επιλέγουν πλέον τα φθηνότερα ψάρια.

Ο Π. Μακρής ψαρεύει τα ψάρια και μετά βγαίνει στην πούληση στα χωριά. Οι πελάτες του είναι κυρίως συνταξιούχοι του ΟΓΑ γι αυτό και όταν μιλά για τις τιμές της ψαριάς του σημειώνει: "Ο κόσμος παίρνει τα φτηνά ψάρια, σαρδέλες, κολιοί, γοπες, μέλουνες, ψάρια που μπορεί να αγοράσει με 5 ευρώ, ψάρια του ΟΓΑ, όπως τα λέμε χαριτολογώντας".

Στα ιχθυοπωλεία της πόλης εκτός από το πορτοφόλι σημαίνοντα ρόλο παίζει και η διατροφική συνείδηση του καταναλωτή.

"Ο σεβασμός σε μας και στα παιδιά μας πρώτα απ όλα ξεκινά από τις διατροφικές μας συνήθειες. Το νησί μας προσφέρει πληθώρα αλιευμάτων σε εξαιρετικές τιμές αναφέρω ενδεικτικά: μαρίδα, σαρδέλες, σαβρίδια,  σαλάχι, κολιός, γόπες, γαλέοι, παλαμίδες, μπακαλιαράκια και πολλά άλλα που οι τιμές τους κυμαίνονται από 3-10€ το πολύ. Αυτό δε σημαίνει πως τα υψηλότερου κόστους ψάρια τα οποία απευθύνονται σε άλλα βαλάντια δεν προσφέρουν τα ίδια ανάλογα οφέλη και συνήθως πωλούνται πρώτα μιας και είναι πιο δυσεύρετα. Αντικειμενικά τρως σωστότερα, σιτίζεσαι με την υγιεινότερη τροφή στην οποία δεν έχει προσθέσει ανθρώπινο χέρι συντηρητικά και οποιαδήποτε επεξεργασία. Η νοοτροπία του κόσμου ότι το ψάρι είναι χρονοβόρο και πιο δύσκολο στο μαγείρεμα από τα πιο εύκολα (πανσέτες, μπριζολάκια, κ.λπ. ), έχει να κάνει μόνο τελικά με τις επιλογές και τις διατροφικές μας συνήθειες", δήλωσε στον "π" η Σ. Ζαννίκου Μελέκου από το ιχθυοπωλείο του Στ. Μελέκου.

Και με στοιχεία

Όπως προκύπτει από συγκριτική μελέτη του ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Αργύρη Καπανταγάκη, στα πρώτα πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης (2009-2014) οι καταναλωτές σχεδόν διπλασίασαν την κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ κράτησαν σταθερή στα ίδια επίπεδα την κατανάλωση σαρδέλας, γαύρου και άλλων μικρών πελαγικών ψαριών. Αντίθετα παρουσιάζει κάθετη πτώση η κατανάλωση των μεγάλων και ακριβών ψαριών, όπως τα μεγάλα πελαγικά (τόνος, ξιφίας) και τα κοκκινόψαρα (μπαρμπούνι, κουτσομούρα).

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ