23.4.2014 9:46

Στις 225.000 οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, απορρίφθηκαν οι 71.000

Το ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στις 10 Μαΐου στους λογαριασμούς 42.000 δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα. Συνολικά αίτηση έχουν υποβάλει 225.000 πολίτες από τις οποίες: 42.000 εγκρίθηκαν, 112.000 είναι σε αναμονή, ενώ 71.000 απορρίφθηκαν διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ βοηθήματος. Ωστόσο, κατά τη συμπλήρωση της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαπιστώσουν εάν βρίσκονται μεταξύ των 940.000 πολιτών που δικαιούνται το μέρισμα. Για παράδειγμα ένας μακροχρόνια άνεργος που φιλοξενείται είτε από τους γονείς είτε από φίλους του, δεν δικαιούται το βοήθημα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμπληρώσουν την αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου το επίδομα θα χορηγηθεί στις 10 Μαΐου. Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα χάνεται. Το συνολικό ποσό που θα χορηγηθεί ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013 (εισοδήματα 2012).

Η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την επιλογή της υπηρεσίας «Αίτηση χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος» και ο αιτών με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet θα εισέρχεται στο σύστημα όπου πρέπει να συμπληρωθούν τα εξής στοιχεία: 1. Προσωπικά στοιχεία. • Οικογενειακή κατάσταση. • ΑΜΚΑ. • Το έτος γέννησής του. • Τον αριθμό παροχής της οικίας του και σε περίπτωση μη ύπαρξης, τη διεύθυνσή του.

• Την ένδειξη αν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. • Στοιχεία επικοινωνίας. • Τον αριθμό λογαριασμού IBAN για την πίστωση του μερίσματος σε περίπτωση που είναι δικαιούχος.

2. Στοιχεία συζύγου και προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί. Για κάθε ένα από τα μέλη πρέπει να συμπληρώσει:

• Υποχρεωτικά τον ΑΦΜ για τους άνω των 18 ετών και για όσους ανήλικους διαθέτουν ΑΦΜ.

• Υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο. • ΑΜΚΑ • Το έτος γέννησης του. • Την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Εξαιρούνται από τη δυνατότητα αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.

Επίσης, αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή διαθέτουν αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης θα απορρίπτονται.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί. Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών έχει στάθμιση 1, ο σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση 1/6. Ετσι για ένα ζευγάρι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί στις 9.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 10.000 ευρώ. Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για 1 προστατευόμενο τέκνο σε 1/3, δηλαδή το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ