23.1.2017 9:29

Στην κορυφή των Πανεπιστημίων της Ελλάδας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 22 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της χώρας κατάφερε να συγκεντρώσει το πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά τη διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας από την Αρχή της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε ως συνολική ιδρυματική αξιολογική επίδοση την υψηλότερη προβλεπόμενη, «Worthy of Merit (Άξια Θετικής Μνείας)», ένα από επτά συνολικά Πανεπιστήμια με την υψηλότερη αυτή επίδοση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε τις συνολικά υψηλότερες βαθμολογίες στις 26 επιμέρους ενότητες, μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της χώρας: 18 Worthy of Merit (Άξια Θετικής Μνείας), 7 Positive (Θετική), 1 Partially Positive (Εν Μέρει Θετική).

Οι αξιολογήσεις διεξήχθησαν στο τέλος του 2015 και τις αρχές του 2016 από υψηλού επιπέδου εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής που επέλεξε η ΑΔΙΠ και προγραμματίζεται να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

«Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης μάς έδωσαν ξεχωριστή χαρά, κυρίως όμως μας γέμισαν ευθύνη για την επόμενη μέρα. Χωρίς εκδηλώσεις αυταρέσκειας, χαμογελάμε βλέποντας να αποδίδει καρπούς το οραματικό ακαδημαϊκό αφήγημα προοπτικής και ελπίδας που έχουν δρομολογήσει οι άνθρωποι του Αιγαίου, από το 1984 συνεχώς μέχρι σήμερα, με συνέπεια στην καθημερινή προσπάθεια, ενασκούντες την ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανόπτικον, ως πράξη κοινωνικής λογοδοσίας ενός δημόσιου Πανεπιστημίου που δρα σε δύσκολες συνθήκες στα – συχνά ξεχασμένα – ανατολικά νησιωτικά σύνορα της χώρας.

Όλες και όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι, μελετώντας με χαρά τα ως άνω αξιολογικά στοιχεία, δεν επιλύθηκαν έξαφνα τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα, μεγάλα και μικρά, που αντιμετωπίζει σε περιόδους μείζονος κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο. Κυρίως όταν αυτό εκτείνεται σε έξι νησιά και δύο γεωγραφικές περιφέρειες, στη Λήμνο και τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο, τη Σύρο και τη Ρόδο. Στο Αιγαίο χρόνια τώρα προσπαθούμε, άλλοτε τα καταφέρνουμε καλά, άλλοτε πάλι πέφτουμε, μα σηκωνόμαστε και ξανά και ξανά.

Στην παρούσα συγκυρία, στους δρόμους της ζωής των νέων αποφοίτων όλων των Πανεπιστημίων, το ταξίδι είναι ακόμη πιο δύσκολο. Για αυτό όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια, μέρα με τη μέρα, μεριμνούν, ως οφείλουν, ώστε οι απόφοιτοι «για το δρόμο, να πάρουν μαζί τους νερό, γιατί το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία»»,
αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ