28.11.2015 15:36

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ένας νέος Χιώτης επιστήμονας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Η διαρροή καταρτισμένων εγκεφάλων είναι η μεγαλύτερη σύγχρονη πληγή της χώρας. Τα συντρίμμια της εθνικής οικονομίας κάνουν τους περισσότερους νέους επιστήμονες να επιλέγουν χώρες του εξωτερικού για τη σταδιοδρομία τους.

Με καταγωγή από την Ποταμιά ο χειρούργος – ουρολόγος – ανδρολόγος Στέλιος Κοντός πορεύεται κόντρα στο ρεύμα. Απέρριψε πρόσφατα θέση καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της Σκωτίας, πεπεισμένος ότι είναι σύγχρονη λιποταξία η απόφαση της επαγγελματικής μετανάστευσης, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που σχετίζονται με την υγεία. Πρωτοπόρος σε ουρολογικές μεθόδους, τις οποίες εφαρμόζει σε Πολυιατρείο των Αθηνών, σε συνέντευξη του στον «π» αναφέρεται στις σύγχρονες τάσεις στην ουρολογία και δεν παραλείπει να εκφράσει την πίστη του στο Θεό και την αγάπη του για το νησί καταγωγής του.   

…………………………………………….

Συνέντευξη στο ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

………………………………………………

Ερ.: Είστε από τους πρωτοπόρους της  λαπαροσκοπικής χειρουργικής και την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης  στην Ουρολογία. Πως προέκυψε αυτή η εξέλιξη;

Σ.Κ.: Παλιά υπήρχε το δόγμα «μεγάλη τομή- καλός γιατρός». Αυτά βέβαια έχουν ανατραπεί σήμερα και πλέον όλα γίνονται ενδοσκοπικα, όπου ο χειρουργός χειρουργεί με μεγέθυνση πέντε φορές, δηλαδή χειρουργεί σε 3 διαστάσεις, μήκος-πλάτος και βαθος. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρούμε μεγάλες πέτρες από το νεφρό με μια τομή μερικών χιλιοστών, όπου ο ασθενής φεύγει  την επόμενη μέρα.

 Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η διαδερμικη νεφρολιθοτριψία, για να το πω απλά, παντρεύει την παλιά κλασική χειρουργική (με τομές) με τη λαπαροσκόπηση και ο χειρουργός πλέον χειρουργεί σε τρεις διαστάσεις και με μεγέθυνση  15-20 φορές και αναίμακτα.

Ερ.: Το κόστος είναι μεγάλο;

Σ.Κ.: Καταρχήν όλες οι ιδιωτικές ασφάλειες το καλύπτουν με τη βοήθεια του ΕΟΠΠΥ σε συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσοκομεία, κι έτσι το κόστος είναι υποφερτό.

Ερ.: Κάποιος ο οποίος έχει υπερτροφία προστάτη και όχι καρκίνο ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να χειρουργηθεί;

Σ.Κ.: Παλιά κάναμε τομές οι οποίες σήμερα είναι απαράδεκτο να γίνονται. Όλες οι επεμβάσεις για καλοήθη προστάτη πρέπει να γίνονται ενδοσκοπικά (δια μέσω του πέους) ή με τη μέθοδο laser ή τελευταία με τη μέθοδο TURIS (εξάχνωση προστάτη) . Και με τις δύο μεθόδους ο ασθενής μένει το πολύ ένα βράδυ στο νοσοκομείο και τις περισσότερες φορές μένει μόνο λίγες ωρες.

Ερ.: Ποιες πτυχές του χαρακτηρα σας έκαναν να επιλέξετε ουρολογία;

Σ.Κ: Μου άρεσε πολύ η μοναδική και ιδιαίτερα έντονα διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή, που προσφέρει η ειδικότητα αυτή. Οι άνθρωποι έρχονται σε εμενα συχνά, με πολύ προσωπικά προβλήματα. Οι ουρολόγοι μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, επιλύοντας τα προβλήματα τους.

Ερ.: Εάν ένας νέος φοιτητής ιατρικής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ουρολογία, τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει;

Σ.Κ.: Αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση ότι κάθε φοιτητής πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ποιά ειδικότητα τον ενδιαφέρει και μάλιστα όσο το δυνατόν νωρίτερα.  Η επιλογή μιας ειδικότητας, πέρα από την όποια διαφαινόμενη επαγγελματική αποκατάσταση υπόσχεται, πρέπει να ταιριάζει και στην προσωπική μας ιδιοσυγκρασία. Στην Ουρολογία όλα είναι υπερβολικά προσωπικά. Πρέπει να μπορείς να βοηθήσεις τον ασθενή να νιώσει ψυχολογικά άνετα ακόμη και για να σου περιγράψει επακριβώς το πρόβλημά του. Επίσης είναι μια ειδικότητα που συνδυάζει τον ρόλο τόσο του Θεράποντα Ιατρού όσο και του Χειρούργου.  Δεν μπορεί να είσαι καλός μόνο σε έναν από τους δύο αυτούς ρόλους.

Ερ.: Ποιες είναι οι πιο κοινές ουρολογικές ασθένειες και ποιους αφορούν;

Σ.Κ.: Ο όρος «ουρολογικές ασθένειες» περιγράφει μια ευρεία ποικιλία παθήσεων, όλες σχετικές με την επεξεργασία και την αποβολή των ούρων από το σώμα. Μπορούν να επηρεάσουν τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Στις γυναίκες αφορούν το ουροποιητικό τους σύστημα. Στους άνδρες ωστόσο, επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα και / ή τα αναπαραγωγικά τους όργανα. Υπάρχουν πολλές ουρολογικές διαταραχές και ασθένειες.  

 

Ερ.: Ποιες είναι μερικές γενικές οδηγίες για την προώθηση της καλής ουρολογικής υγείας;

Σ.Κ.: Οι γενικές συμβουλές προς τους ενήλικες είναι να μένουν ενυδατωμένοι, να πίνουν χυμό cranberry για να βοηθηθεί η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), να περιορίσουν την ποσότητα του αλατιού και καφεΐνης που καταναλώνουν, να μένουν σε ένα υγιές εύρος βάρους, να μην καπνίζουν και οι γυναίκες με ακράτεια να ενισχύουν τους μύες της πυελικής περιοχής με ασκήσεις Kegel. Προς τους γονείς για τα παιδιά, να τα ενθαρρύνουν  να ουρούν αμέσως πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση, να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και να καθοδηγήσουν τα νεαρά κορίτσια να χρησιμοποιήσουν μια κίνηση εμπρός-πίσω για να καθαρίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε «επίσκεψη» στην τουαλέτα. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι είμαστε ο καλύτερος προστάτης της δική μας ουρολογικής υγείας. Η ευθύνη ανήκει σε εμάς ώστε να προγραμματίζουμε τακτικές εξετάσεις σε ουρολόγο και να κλείνουμε άμεσα ραντεβού εάν αισθανθούμε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ερ.: Όντας σε μια χειρουργική ειδικότητα, πόσο εύκολο είναι να έχετε οικογένεια ή έστω ελεύθερο χρόνο;

Σ.Κ.: Η χειρουργική δεν είναι σίγουρα μια εργασία 9-5 και ιδίως όταν αναλαμβάνεις και τον ρόλο του Θεράποντα οι καταστάσεις γίνονται ιδιαίτερα χρονοαπαιτητικές.  Σίγουρα επίσης και αναφορικά με το θέμα οικογένεια, το έτερον ήμισυ θα πρέπει να έχει πολύ υπομονή. Ευτυχώς η συζυγος μου είναι συνάδελφος Ιατρός, Μικροβιολογος-Βιοπαθολογος αλλά μεγάλης εμπειρίας στις απαιτήσεις του ιατρικού επαγγέλματος. Έχω αποφύγει τουλάχιστον τις εξηγήσεις! Για να μην εθελοτυφλούμε. Το επάγγελμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος και η ανάγκη του περίγυρού μας για υπομονή και κατανόηση, μεγάλη. Βέβαια σήμερα, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, για όσους έχουν εργασία, οι απαιτήσεις είναι και υψηλές και ιδιαίτερα αυξημένες.

 

Ερ.: Τι θυμάστε από τη Χιο… Από τα παιδικά και νεανικά σας χρόνια;

Σ.Κ.: Τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Τα πανηγύρια, όπου είναι ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια, είτε ζουν στην Αμερική, είτε στην Αυστραλία, είτε στη Γερμανία. Είναι ο τόπος που επιστρέφουμε  κυρίως τα καλοκαίρια και βλέπει ο ένας τον άλλο με μεγάλη χαρά. Όπου κι αν έχω ταξιδέψει, όπου κι αν έχω ζήσει η Χιος είναι το κέντρο αναφοράς.

 

Ερ.: Κάποιοι επιστήμονες και γιατροί επίσης διατυπώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία ανώτερη δύναμη η οποία μπορεί να ορίζει και να καθορίζει! Πιστεύουν μόνο… σε τούτη τη γη που την πατούνε. Εσείς τι πιστεύετε;

Σ.Κ.: Είμαι της παλιάς σχολής και πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η ανώτερη δύναμη. Πριν μπω στο χειρουργείο κάνω πάντα τον σταυρό μου. Πιστεύω στο Θεό και στις οικογενειακές παραδόσεις.

 

«ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ» 

Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησα το 2002 με «άριστα» και αφού υπηρέτησα το αγροτικό μου και τη στρατιωτική μου θητεια πηρα την ειδικοτητα της Ουρολογιας το 2011στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου και σε αρκετούς Χιώτες, μόνιμους κατοίκους Αθηνών.

Το 2011 απέκτησα το δίπλωμα του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (FEBU), ενώ την ίδια χρονιά ανακηρύσσομαι διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοουρολογίας-λιθιασης ουροποιητικού από το 2006 συνεχίζω την μετεκπαίδευση μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γλασκόβης από το 2012 έως το 2015, στην ομάδα του Καθηγητή της Ουρολογίας Ian Dunn, οπου εξειδικεύτηκα στη λαπαροσκοπική χειρουργική του ανώτερου ουροποιητικού (όγκοι νεφρών με πάνω από 40 επεμβάσεις) αλλά και στη λιθίαση του ουροποιητικού με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimal invasive). Ήμουν από τους πρώτους που εφάρμοσε την τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας  για την αντιμετώπιση μεγάλων λίθων του νεφρού, χωρίς τομή.

Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης μου απέκτησα πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως TURis και Green light laser, και με πάνω από 4000 επεμβάσεις αντιμετώπισης της ανδρικής και γυναικείας ακράτειας.

Είμαι επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ουρολόγων Χειρουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και έχω πλούσια συγγραφική δραστηριότητα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Μου προσφέρθηκε μόνιμη θέση στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική στη Σκωτία, την οποία και αρνήθηκα, γιατί οι δεσμοί μου με την Ελλάδα και ειδικά με τη Χίο είναι πολύ ισχυροί, για αυτό και ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω στην πατρίδα μου σε μια εποχή δύσκολη για όλους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ