13.1.2016 14:37

Στα όρια λειτουργίας του το ΕΚΑΒ Χίου

ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΔΕΙΕΣ 1.000 ΗΜΕΡΩΝ, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ ΛΕΣΒΟΥ

Τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες μέσα από τις οποίες επιχειρεί καθημερινά ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Χίο, εκθέτει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Αθήνα. 
Εντοπίζοντας δεκάδες ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό το Σωματείο καλεί την κεντρική διοίκηση του Εθνικού Κέντρου να προβεί σε μία σειρά ενεργειών ώστε το νησί να θωρακιστεί στον τομέα της Άμεσης Βοήθειας. 
 
«Χίος όπως Λέσβος»
Στην επιστολή της η διοίκηση του Σωματείου αποκαλύπτει ότι ο Τομέας του ΕΚΑΒ Χίου διεκπεραιώνει πάνω από 3500 περιστατικά κάθε χρόνο (όσα περίπου και η Λέσβος) διαθέτοντας μόλις δύο μάχιμα ασθενοφόρα οχήματα με 14 άτομα προσωπικό.
«Στη σημερινή του κατάσταση είναι σε θέση να επανδρώνει δυο ασθενοφόρα  από Δευτέρα έως Παρασκευή μόνο πρωί, και μόνο ένα ασθενοφόρο στις υπόλοιπες βάρδιες (από τις 2.30 μμ έως 7πμ της επόμενης ημέρας)  για όλη τη Χίο.  Είναι γνωστό σε όλους μας άλλωστε ότι εάν το μοναδικό ασθενοφόρο παραλάβει περιστατικό σε απομακρυσμένο μέρος του Νομού, τότε το νησί μένει στην ουσία χωρίς ασθενοφόρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
«Επιπλέον βάρος το προσφυγικό»
Σε όλα αυτά, σύμφωνα με το Σωματείο, έχει προστεθεί και το προσφυγικό ζήτημα, με τους τελευταίους  μήνες να γίνονται 100 διακομιδές περίπου μηνιαίως κάτι που  σημαίνει 1200 περιστατικά επιπλέον το χρόνο.
«Αν προσθέσει κανείς και την ανυπαρξία συντονισμού στη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς καμία δημόσια αρχή δεν είναι υπεύθυνη, το ΕΚΑΒ πολλές φορές καλείται να μεταφέρει περιστατικά που δεν χρειάζονται ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα την  επιδείνωση της κατάστασης».
 
Ούτε τηλεφωνικό κέντρο
Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο Τομέας της Χίου δεν διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο και διοικητικό προσωπικό τα οποία είναι απαραίτητα  για την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών και την εύρυθμη λειτουργία του τομέα.
Μάλιστα όπως προσθέτει το Σωματείο λόγω της σημερινής κατάστασης που χρονίζει και χειροτερεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημιουργήθηκε ο τομέας Χίου, τα οφειλόμενα ρεπό και τα υπόλοιπα αδειών των διασωστών ξεπέρασαν τις 1000  εργάσιμες μέρες.
 
«Απροστάτευτοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»
Σημαντικά είναι και τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι σε  περίπτωση βλάβης ή ανάγκης για περισσότερα οχήματα (μαζική καταστροφή, σεισμός, φωτιά κλπ) και δεδομένου ότι η συνδρομή από έξω δεν μπορεί να είναι άμεση, δεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα, ούτε προσωπικό  για να διαχειριστεί την κατάσταση. 
 
Τα αιτήματα
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Χίος έχει απομείνει το μοναδικό μεγάλο νησί με τόσο συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο τομέα ΕΚΑΒ το σωματείο της Αθήνας ζητά:
• Διασώστες για να καλυφτεί η Χίος με δύο ασθενοφόρα σε 24ώρη βάση και επιπλέον ασθενοφόρο για τις χρόνιες διακομιδές
• Δημιουργία τομέα στη βόρεια και στη νότια Χίο
• Σύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα 
• Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου
• Στελέχωση με διοικητικό προσωπικό 
• Ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ