20.7.2016 12:59

Σπάνε τα ρεκόρ οι θερμοκρασίες το 2016: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1880!

Το σερί θερμότερων μηνών στην ιστορία συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα

 Σύμφωνα με τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ο Ιούνιος του 2016 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1880, με θερμοκρασία υψηλότερη κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.


Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο 14ος στην σειρά κατά τον οποίο η θερμοκρασία στη Γη ανέβηκε τόσο, που έσπασε το ανοδικό σερί των τελευταίων 137 ετών!

Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών άρχισαν να παρατηρούνται τον Απρίλιο του 2015 και δέχτηκαν ισχυρή ώθηση από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί της NASA το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχει πια υποχωρήσει, όχι όμως και οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιτ της NASA, πρόκειται για μια τάση που δεν λέει να υποχωρήσει. 

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους 14 μήνες εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών στην Αρκτική, οι οποίες «σπρώχνουν» ανοδικά τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Οι πρώτοι έξι μήνες του έτους κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική ήταν κατά τους τελευταίους έξι μήνες ακόμη πιο ακραία», υπογραμμίζει ένας άλλος επιστήμονας της NASA, ο Γουόλτερ Μέιρ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ