23.4.2015 18:10

Σώθηκε το Βίκι

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣΠΥΡΣΟΣ 2015, ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

500 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης στο Βίκι, έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στις 09:00.Το χωριό σώθηκε από την καταστροφή από την καταστροφή από το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξε ένας τουρίστας, ο οποίος ενημέρωσε το  τηλεφωνικό κέντρο 199 της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ότι έχει πιάσει μεγάλη φωτιά στην περιοχή του βορειοανατολικής Χίου, στους πρόποδες του Πελινναίου, σε τοποθεσία που δεν γνώριζε. Από τη συντεταμένη και το στίγμα του τηλεφώνου του, διαπιστώθηκε ότι τηλεφωνούσε πάνω από το Βίκι. Αμέσως σήμανε συναγερμός και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του κλιμακίου των Καρδαμύλων κατευθύνθηκαν προς της περιοχή, αφού κάλεσαν σε συνεργασία πυροσβεστικό ελικόπτερο, το στρατό και όλες τις εθελοντικές ομάδες. Πρώτο έφθασε στο σημείο του συμβάντος το όχημα των Καρδαμύλων, που με τη βοήθεια αρκετών κατοίκων άρχισε να δίνει τη μάχη με τη φωτιά. Οι άνεμοι των 6 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, δυσκόλευαν τεράστια το έργο τους. Όταν έφτασαν οι υπόλοιπες δυνάμεις η φωτιά απειλούσε ήδη τα πρώτα σπίτια του χωριού. Οι επικεφαλείς των επίγειων δυνάμεων υλοποιώντας τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ενημέρωσαν την Περιφερειακή ενότητα και το Δήμο ότι ίσως να χρειασθεί εκκένωση του χωριού, αλλά δεν χρειάστηκε να δοθεί εντολή, αφού οι επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή του ελικοπτέρου, αρχικά κατάφεραν να εκτρέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς και στη συνέχεια να τη θέσουνυπό μερικό έλεγχο. Το σημαντικότερο είναι ότι απεγκλωβίστηκαν και διασώθηκαν δύο κτηνοτρόφοι που είχαν εγκλωβιστεί στα ποιμνιοστάσια τους και κινδύνεψαν να καούν. Η φωτιά κατασβήστηκε γύρω στις 14:30.

Άσκηση ετοιμότητας

Αν αναρωτιόσαστε πώς είναι δυνατόν να έγιναν όλα αυτά χωρίς να αντιληφθείτε τίποτα, έχετε δίκιο. Η περιοχή του Βικίου είναι άθικτη, γιατί το περιστατικό και οι κινητοποιήσεις έγιναν θεωρητικά στα χαρτιά και με τηλεδιάσκεψη, μέσα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα πλαίσια της πανελλαδικής  άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΠΥΡΣΟΣ 2015» πραγματοποιήθηκε και  στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων δασοπυρόσβεσης, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών.

Η πρακτική εφαρμογή της άσκησης, θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο το Μάιο, σε περιοχή που θα επιλέξει η κεντρική διοίκηση του σώματος.

18 Ιουλίου 2015

«Θεωρητικά πάντα, το περιστατικό έγινε στις 18 Ιουλίου 2015 το μεσημέρι με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αρ. 4.Η άσκηση επί χάρτου γίνεται κάθε χρόνο από το 2007, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τη βελτίωση της συνεργασίας μας, τον εντοπισμό των αδυναμιών και γενικότερα την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο», δήλωσε ο διοικητής της ΠΥ Χίου Ιακ. Αρχοντάκης.

Προσοχή

Με αφορμή αυτή τη διαδικασία, ο διοικητής συνιστά στον κόσμο να προσέχει γενικότερα και ειδικότερα μα καίει τα χόρτα λαμβάνοντας όλα τα οριζόμενα μέτρα, γιατί όπως τονίζει, παρά το ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη,  ήδη έχουν μπει αρκετές μικρές πυρκαγιές, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ