16.12.2013 11:42

Το σκληρό πρόσωπο μιας απαίδευτης κοινωνίας

ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν ήταν το πρώτο πρωινό που ο Αντώνης κάθονταν στον κιοσέ του σπιτιού του στη Δελαγραμμάτικα. Βυθισμένος στις δικές του σκέψεις καθιστός κουνιόνταν μπρος – πίσω, ένα απ’ τα κλασσικά συμπτώματα του αυτισμού.

Για πρώτη φορά όμως τον είδε η περίπου 15μελής παρέα των γυμνασιόπαιδων που περνούσαν έξω απ’ το σπίτι τους. Η νευρική κίνηση του Αντώνη και η απάθεια του τους τράβηξε την προσοχή. Το σχολείο, η οικογένεια, η κοινωνία δεν τους έμαθαν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να αγκαλιάζουν την ειδική ανάγκη.

Άρχισαν να πετούν πορτοκάλια. Ήθελαν να τον εκνευρίσουν περισσότερο, να τον χλευάσουν, να τον κάνουν να αντιδράσει. Έβγαλαν και τα κινητά κι άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες ή να παίρνουν βίντεο. Η εικόνα ενός αυτιστικού παιδιού ήταν για τους υγιείς μαθητές Γυμνασίου κατάλληλη να διασκεδάσουν.

Απ’ τις ριπές αντικειμένων και το θόρυβο αντιλήφθηκε ότι κάτι συμβαίνει η μητέρα του Αντώνη. Η κ. Ελένη Φιλλιπίδη, δραστήριο στέλεχος συλλόγων ΑμΕΑ, είδε με τα μάτια της τη σκηνή. «Γιατί κάνει έτσι αυτός;», είχε το θράσος να τη ρωτήσει κάποιος από τη γυμνασιοπαρέα. Εκείνη τους έβαλε τις φωνές και σύντομα διασκορπίστηκαν.

«Ήθελαν να πετάξουν μέχρι και πέτρες. Αν ανάμεσα τους δεν βρίσκονταν κι ένα – δυο παιδιά που προειδοποιούσαν ότι μπορεί να έσπαγαν κάποιο τζάμι, θα τις έριχναν», την ενημέρωσε μια γειτόνισσα της, που παρακολούθησε όλο το σκηνικό.

«Θα ντρεπόμουν αν…»

«Δεν ντρέπομαι γιατί είμαι μητέρα του Αντώνη. Θα ντρεπόμουν αν ήμουν η μητέρα αυτών των παιδιών», λέει η κ. Ελένη. Με τη δύναμη της υπεράσπισης όχι μόνο του παιδιού της αλλά όλων των παιδιών που γεννήθηκαν με εγγενείς αδυναμίες, η κ. Φιλλιπίδη, μαζί με το σύζυγο της, επισκέφτηκαν την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν το περιστατικό και περιμένουν από την Εκπαίδευση να δώσει μια λύση. Ήδη μια σύντομη έρευνα καταλήγει στον κύκλο των παιδιών που συμπεριφέρθηκαν με τέτοιο τρόπο.

«Δεν είναι τιμωρητική η διάθεση μας. Θέλουμε όμως, με αφορμή αυτό το περιστατικό, να ξεκινήσει στα σχολεία μια προσπάθεια εξοικείωσης των νέων ανθρώπων με κάθε είδους αναπηρία. Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας κάποιοι να κοιτούν ενοχικά, σαν απόκληρα, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πληγώνουν κι εκείνα και τους συνοδούς τους, ανθρώπους που σηκώνουν το δικό τους σταυρό μαρτυρίου», συμπληρώνει η κ. Φιλλιπίδη.

Εκείνη έκανε το χρέος της. Ανέφερε το περιστατικό και θέτει την Εκπαίδευση προ των ευθυνών της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η … Παιδεία μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ