26.9.2015 15:24

«Σημαντική η παρουσία των Εβραίων στη Χίο»

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Παλιότερη από τη Νέα Μονή, είναι η Εβραϊκή Συναγωγή που αποκαλύφθηκε από την ανασκαφή στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Καλλέργη, στην οδό Αγ. φωτίου. Οι εργασίες της πρώην 3ης ΕΒΑ άρχισαν το 2008 και συνεχίζονται.                                                                                 

Στην παρουσίαση του χώρου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου η Προϊσταμένη Όλγα Βάση παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό της ανασκαφής και η αρχαιολόγος Άννα Μισαϊλίδη, αναφέρθηκε στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτίσματος . Η εκπρόσωπος του Ισραηλιτικού μουσείου Αναστασία Λουδάρου μίλησε για την μετανάστευση  των Ισραηλιτών στον Ευρωπαϊκό χώρο μετά την καταστροφή του ναού του Σολομώντα από τους Ρωμαίους. Η αρχαιολόγος Παρί Βαλάκου μας ξενάγησε νοερά  στην ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Χίου.

Tα στοιχεία  

«Η Συναγωγή είναι του 4ου μ.Χ αιώνα και πρέπει να λειτούργησε έως τον 7ο, περίπου.

Αποκαλύψαμε το νότιο κλίτος (πλευρά) του μεγάλου συγκροτήματος. Η ανακάλυψη της ψηφιδωτής κτητορικής γραφής στο δάπεδο, πιστοποίησε ότι  είναι Συναγωγή με Ελληνικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά Στο χώρο του δημοτικού παρκινγκ εντοπίσθηκε και το  πηγάδι της. Η έκταση της καταλαμβάνει τμήματα του χώρου στάθμευσης, του πάρκου Θελούδη και των οδών  Αγ. Αποστόλων και Αγ. Φωτίου. Είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο Ελληνικό προχριστιανικό ναό », τόνισε η Α. Μισαϊλίδη. 

Πολιτιστική κληρονομιά

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου παρουσίασε τα ευρήματα της ανασκαφής στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το θέμα του είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα».

«Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο»,εξήγησε η Α. Μισαϊλίδη. 

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την έννοια της ανεκτικότητας, που  εκδηλώνεται με την αποδοχής της διαφορετικότητας, των δικαιωμάτων και τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης  σε όλες τις κοινωνίες».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ