10.7.2023 10:32

ΣΕΣΝΟΧ - Κάλεσμα για συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία της Τετάρτης

«Πέρα από τις φιέστες, τις κορδέλες και τους πανηγυρισμούς υπάρχουν και τα προβλήματα στην ΥΓΕΙΑ τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε λύνονται με μπαλώματα και ευχολόγια»!

Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 52 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, καθώς και σε 3 χιλιάδες περίπου φοιτητές, ένστολους και μετανάστες-πρόσφυγες. Την περίοδο που διανύουμε, το λιγοστό προσωπικό, το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι στο όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της ύπαρξης πολλαπλάσιου πληθυσμού στο Νησί!

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα παραμένει υποστελεχωμένο, χωρίς μαστογράφο, με παροπλισμένο το μαγνητικό τομογράφο, ενώ οι δύο εναπομείναντες ακτινολόγοι του αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και καλούνται να εφημερεύουν με εντέλλεσθε.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βιώνει δύσκολες εργασιακές συνθήκες και σημαντικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως: ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου, δεύτερου νευρολόγου και αιματολόγου, ακτινολόγων, καθώς και ψυχιάτρων (απαραίτητη ειδικότητα για την έναρξη λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής). Η υποστελέχωση σε βοηθητικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμου – τραυματιοφορείς) είναι τραγική. Η εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων «χτυπάει κόκκινο» εξαιτίας των ανύπαρκτων προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων και των απαραδέκτων συνθηκών εργασίας, αφού καλούνται σε συνεχείς μετακινήσεις από πόστο σε πόστο ή ακόμη και διπλά πόστα, με αύξηση του κινδύνου για τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών αλλά και της καταπόνησης της υγείας των ίδιων των εργαζομένων.

Το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει τις διακομιδές των περιστατικών, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό, αφού εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων, αδυνατεί να καλύψει ικανοποιητικά τις βάρδιες και τις ανάγκες σε όλο το νησί. Η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με οδηγούς από το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (σε περίοδο που η Χίος είναι στο «κόκκινο» για κίνδυνο πυρκαγιών), το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οδηγούς των ΟΤΑ, εκτός από απαράδεκτη είναι και επικίνδυνη. Στο ζήτημα της άμεσης πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών, που θα έχει τη δυνατότητα παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης, για άλλη μια φορά, επικρατεί η λογική ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας είναι "κόστος" από το οποίο διαρκώς πρέπει να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει και τη λογική ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως υπάλληλοι του "ενιαίου κράτους" θα καλούνται να καλύπτουν ανάγκες όπου και όσο χρειάζεται, ανεξάρτητα από τον φορέα που υπηρετούν, με όποιο κόστος για την ασφάλεια των πολιτών…

Αυτό το τοπίο, είναι το αποτέλεσμα της Υγείας – εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που πρέπει όλοι να απολαμβάνουν δωρεάν. Οι τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου βήμα - βήμα παραδίδονται σε ιδιώτες –επιχειρηματίες όπως (Καθαριότητα – Πλυντήρια) ενώ λόγω των ελλείψεων και της αναμονής, οι συμπολίτες μας καταφεύγουν και πάλι σε ιδιωτικά κέντρα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, και μετά από 7 χρόνια αναμονής και ταλαιπωρίας, έρχεται να προστεθεί και η φιέστα των εγκαινίων της νέας παθολογικής – ψυχιατρικής κλινικής. Σήμερα είμαστε στην εξής κατάσταση, με τις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων, των περιφερικών αρχών και των διοικήσεων του νοσοκομείου, που το κατάντησαν «γεφύρι της Άρτας», μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα η οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι αφού:

Η κτηριακή υποδομή του Νομαρχιακού νοσοκομείου, δεν μπορεί να στηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες της περίθαλψης και τα κτήρια 3ο -4ο, που προορίζονται για παθολογική και ψυχιατρική κλινική και πληρώθηκαν αδρά από τους φορολογούμενους πολίτες λόγω των τεχνικών και οικονομικών επιλογών των κυβερνήσεων και των εκάστοτε περιφερειακών αρχών.

Ο νέος χώρος είναι κατά πολύ μικρότερος από τον ήδη υπάρχοντα, ενώ απουσιάζουν από αυτόν εντελώς οι βοηθητικοί χώροι, όπως γραφεία γιατρών, νοσηλευτών, αποθήκες υγειονομικού υλικού, ιματιοθήκες, αποδυτήρια, κλπ, η ύπαρξη των οποίων είναι άκρως απαραίτητη για την λειτουργία μιας κλινικής και για το σκοπό αυτό έχουν δοθεί θάλαμοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών!!!

Το γεγονός αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα επισκευής και του κτηρίου 1ο και 2ο (παλαιά παθολογική) το οποίο μένει εγκαταλελειμμένο, αν και έπρεπε να έχει φτιαχτεί και παραδοθεί μαζί με τη νέα πτέρυγα, ως συνοδό έργο, απ’ την ανάδοχο εταιρεία, της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αναγκαία πρόσληψη επιπλέων ψυχιάτρων, έτσι οι υπηρεσίες που θα παρέχει στον πληθυσμό του νησιού θα περιορίζονται σε αυτές της ημερήσιας νοσηλείας, ενώ την ίδια στιγμή τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρικές κλινικές αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται τουλάχιστον μία διακομιδή ψυχιατρικού ασθενή σε ψυχιατρική κλινική της Αθήνας.

Για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το σύνολο των εργαζομένων στο νησί πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν μονάχα όταν η δημόσια υγεία γίνει υπόθεση του αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, που έχουν «στεγνώσει» την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γιγαντώνοντας τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Χίου για αγωνιστική συμμετοχή και διεκδίκηση, με αφορμή την 24ωρη πανυγειονομική απεργία και τη φιέστα των εγκαινίων της Παθολογικής –ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Χίου, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στις 11. 00 πμ στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου.

Η περίθαλψη του λαού είναι κοινωνικό-δημόσιο αγαθό και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ