13.4.2016 15:46

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας η 96 ΑΔΤΕ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Την τακτική της κλιμάκωσης των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Β/Α Αιγαίου επιλέγει η Άγκυρα, που εκμεταλλευόμενη την παρουσία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στο Αιγαίο.

Το δυσάρεστο νέο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι γείτονες επέλεξαν τις Οινούσσες ως επίκεντρο των αμφισβητήσεών τους κάτι που αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες παραβιάσεις των τελευταίων ημερών.

Μετά τις υπερπτήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης πάνω από την Παναγία Οινουσσών, η Τουρκία σήμερα κλιμάκωσε το σκηνικό έντασης αφού μέσα σε μία ώρα και συγκεκριμένα από τις 08:33 της Τετάρτης μέχρι και τις 09:30 προχώρησαν σε 6 συνολικά παραβιάζεις του FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

- την 08:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 5.500 πόδια 

- την 08:44, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.500 πόδια 

- την 08:54, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 25.500 πόδια 

- την 09:12, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 30.000 πόδια

- την 09:24 άνωθεν ν. Παναγιά στα 30.000 πόδια

- την 09:30 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βόρεια της Χίου. 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σημειώνεται ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με υπερπτήσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο νησί επί τριήμερο. Στο Πεντάγωνο επικρατεί έντονος προβληματισμός 
και ανησυχία για το πού το πηγαίνουν οι Τούρκοι.

Κινητικότητα από την 96 ΑΔΤΕ

Οι συνεχόμενες προκλήσεις των Τούρκων είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση επέμβαση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της 96 ΑΔΤΕ. Πρώτο ανταποκρίθηκε το Πυροβολικό έχοντας θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα του νησιού ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες δυνάμεις. Όλα τα στελέχη ειδοποιήθηκαν να είναι στις μονάδες τους ενώ δεν δόθηκε καμία έξοδος στους στρατεύσιμους. Η λήξη του συναγερμού, ήρθε λίγο πριν το μεσημέρι ενώ το επίπεδο ετοιμότητας παραμένει αυξημένο, αφού κανείς δεν μπορεί να οριοθετήσει τις κινήσεις των γειτόνων. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ