31.5.2016 10:28

“Σαρώνουν” τις διεθνείς διακρίσεις οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη της Kokkinakis Sugar Art

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕΝΤΑ-ΜΑΣΤΙΧΑ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Τα αγαθά κόποις κτώνται και αυτό φαίνεται να το έχει διαπιστώσει πολλάκις ο Δημήτρης Κοκκινάκης από την Kokkinakis Sugar Art, αφού με επιμονή, απίστευτες ώρες δουλειά και δοκιμών και προπάντων με υπομονή κατόρθωσε σε λιγότερα από δύο χρόνια να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τα προϊόντα της εταιρείας του καθώς και πλήθος βραβεύσεων και διακρίσεων.

Την αρχή των βραβεύσεων έκαναν οι μαύρες καραμέλες χωρίς ζάχαρη με γεύση μαστίχα, εμπνευσμένες από τα Μαύρα Βόλια της Χίου, οι οποίες βραβεύθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό International Taste and Quality Institute με βραβείο ανώτερης γεύσης. Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύονται με το ίδιο βραβείο οι καραμέλες με γεύση μαστίχας και μέντας ενώ προ ημερών ο κ. Κοκκινάκης είχε παραλάβει ένα ακόμη βραβείο και μάλιστα χρυσό για τις καραμέλες χωρίς ζάχαρη με γεύση μανταρίνι.

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης μιλάει στον «π» για το νέου του βραβείο αποκαλύπτοντας συγχρόνως τα σχέδια του για το μέλλον.

Ερωτ: Η μία διάκριση διαδέχεται την άλλη και το ένα βραβείο φέρνει το επόμενο. Ποιο είναι το νέο διεθνές βραβείο που κέρδισε η KokkinakisSugarArt;

Απ: Το βραβείο λέγεται Superior Taste Award, δηλαδή Βραβείο Ανώτερης Γεύσης. Πρόκειται για το διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες από το International Taste and Quality Institute (iTQi). Για τις καραμέλες dyodyo είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βράβευσης από το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πέρσι βραβεύτηκε η μαύρη καραμέλα χωρίς ζάχαρη με μαστίχα Χίου ενώ φέτος η συνδυαστική γεύση μαστίχας και μέντας.

Ερωτ: Στον εν λόγω διαγωνισμό η αξιολόγηση γίνεται με την λεγόμενη «τυφλή μέθοδο». Πόσο εύκολο είναι αυτό για τον συμμετέχοντα;

Απ: Η αξιολόγηση γίνεται με τη λεγόμενη τυφλή μέθοδο όπου οι κριτές γεύονται ένα προϊόν χωρίς να ξέρουν από ποια χώρα  προέρχεται και ποιος είναι ο κατασκευαστής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπορικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας του Βελγίου πέρσι στην ανακοίνωση του έγραψε ότι το 60% των προϊόντων που διαγωνίστηκαν… απορρίφθηκαν, αφού δεν έπιασαν την απαραίτητη βαθμολογία! Αντιλαμβάνεστε το πόσο δύσκολο είναι να βραβευτεί κάποιο προϊόν σε αυτή τη διοργάνωση.

Ερωτ:  Από ποιες χώρες προέρχονται τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και ποια η επαγγελματική τους κατάρτιση;

Απ: Tα προϊόντα που μετέχουν αξιολογούνται από 120 εξειδικευμένους κριτές. Στην επιτροπή συμμετάσχουν αρχιμάγειρες και γευσιγνώστες από 15 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρω από τη Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Πορτογαλία και αλλού. Παράλληλα οι παραπάνω κριτές είναι πιστοποιημένοι από τον κορυφαίο οργανισμό  ASI, δηλαδή τη Διεθνή Ομοσπονδία Γευσιγνωσίας.

Ερωτ: Πέρσι βραβευτήκατε και πάλι με τη μαύρη καραμέλα με μαστίχα την οποία εμπνευστήκατε από τη γνωστή ηφαιστειακή παραλία «Μαύρα Βόλια» της Χίου. Φέτος η φύση σας ενέπνευσε και πάλι;

Απ: Πράγματι και φέτος η δημιουργία της καραμέλας πηγάζει από τη φύση της Χίου. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με το χρώμα. Στο μυαλό μου είχα δυο παραλίες της Χίου. Πρώτα το «Γιόσωνα» ο οποίος βρίσκεται κοντά στο χωριό Καρδάμυλα στη βόρεια Χίο. Αν κάποιος τον πετύχει με νηνεμία θα καταλάβει για τι είδους χρώμα μιλάω. Επιπλέον, βασικό ρόλο έπαιξε στη χρωματική επιλογή η  «Αγία Δύναμη» η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια στη νότια Χίο. Η άσπρη άμμος της καθιστά το νερό έντονα θαλασσί κάτι που κάνει τον οποιοδήποτε επισκέπτη της να νομίζει ότι βρίσκεται σε εξωτικό μέρος.

Ερωτ:  Πώς καταλήξατε στο συνδυασμό μαστίχας- μέντας;

Απ: Η επιλογή αποτέλεσε μια λύση σε ένα δίλλημα. Μετά από πολλές σκέψεις και πάντα  κατά τη γνώμη μου, η μαστίχα είναι μια καθαρά ανατολική γεύση. Αντίθετα, ο δυτικός πολιτισμός είναι συνυφασμένος με τη γεύση της μέντας. Η μέντα στην καθημερινότητα κυριαρχεί παντού, σε διαλύματα για το στόμα, σε οδοντόκρεμες, σε τσίχλες, σε καραμέλες…Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσω μια δυτικού τύπου γεύση, όχι όμως έντονη αλλά ούτε άτονη και επιπρόσθετα όχι τέτοια που να καλύπτει την «ανατολική καταγωγή» της μαστίχας. Δηλαδή κάτι που να ισορροπεί ανάμεσα στις δυο αυτές αντίρροπες γευστικές κατευθύνσεις, Δύσης και Ανατολής. Τελικά, η όλη προσέγγιση μου στο θέμα φαίνεται ότι πέτυχε!

Ερωτ: Πόσο εύκολο είναι να σχεδιαστεί ένα καλό προϊόν σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης;

Απ: Αυτό εξαρτάται από τι στόχους θέτει ο καθένας. Πράγματι όμως είναι δύσκολο. Ξέρετε ήμουν έτοιμος να κυκλοφορήσω πέρσι τη γεύση μέντα μαστίχα όταν ξαφνικά ….έγιναν σε μια νύκτα τα capital controls!  Δεν μπορούσα να προμηθευτώ τη μέντα από το εξωτερικό που είχα καταλήξει ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις παρότι είχα κάνει εκατοντάδες δοκιμές για να καταλήξω στη συγκεκριμένη! Ένας χρόνος πειραμάτων στα σκουπίδια…δεν το έβαλα κάτω όμως. Άλλαξα το σχεδιασμό, έψαξα και ευτυχώς εντόπισα μια άλλη μέντα στην εγχώρια αγορά. Έτσι πολύ πιο σύντομα πέτυχα τη γεύση που ήθελα.

Ερωτ: Η βραβευμένη καραμέλα μαστίχα-μέντα είναι δηλαδή παιδί των capitalcontrols?

Απ: Aκριβώς. Έτσι φτιάχτηκε, χάρη σε αυτά!

Ερωτ: Στις καραμέλες σας αναγράφεται ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Είναι δηλαδή κατάλληλες για διαβητικούς;

Απ: Δεν πρόκειται ουσιαστικά για ζάχαρη αλλά για γλυκαντική ουσία. Έχει φυσική προέλευση, παράγεται από το ζαχαροκάλαμο αλλά με διαφορετική διαδικασία. Η ουσία λέγεται ισομαλτιτόλη και δεν επηρεάζει τους διαβητικούς.

Ερωτ: Πώς αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζει τα επίπεδα του ζαχάρου;

Απ: Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες σχετικές δημοσιεύσεις εδώ και 50 χρόνια. Παράλληλα όμως μόλις πριν από λίγες μέρες διεκπεραιώθηκε η πρώτη κλινική μελέτη με τις καραμέλες δυό-δυό.   Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι εξαιρετικά. Αποδεικνύεται ότι κατανάλωση 25 γραμμαρίων καραμέλας δεν επηρεάζουν καθόλου το γλυκαιμικό δείκτη, ενώ παράλληλα δεν παρατηρήθηκαν γαστρεντερικές διαταραχές. Πρόκειται για την πρώτη κλινική έρευνα τέτοιου τύπου για τη μαστίχα της Χίου, το μανταρίνι και το πορτοκάλι της Χίου σε καραμέλα.

Ερωτ: Σε ποιες συσκευασίες κυκλοφορεί η καραμέλα με μέντα και που μπορεί να τη βρει κάποιος;

Απ: H καραμέλα υπάρχει σε χάρτινο κουτί και σε γυάλινο βάζο. Υπάρχει φυσικά στη Χίο, στην Αθήνα και σύντομα στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς καμία βιασύνη επεκτεινόμαστε σε διάφορες περιοχές. Είναι ένα πολύ καλό δώρο ενώ μας έχει προκύψει χωρίς να αποτελούσε ποτέ κάποιο στόχο να μας τη ζητούν αντί κουφέτων σε γάμους κα βαπτίσεις. Οι χρωματισμοί κατά βάση φυσικοί και οι ιδιαίτερες γεύσεις, τα εσπεριδοειδή της Χίου και η μαστίχα αποτελούν το βασικό κριτήριο επιλογής από αυτούς που μας τις ζητούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ