14.8.2014 16:27

Ψαριανό αλαλούμ με τα χρέη των δημοτών

Ο Δήμος ζητάει από τους κατοίκους την καταβολή ποσών από το 1995

Μαζικά ειδοποιητήρια με τα οποία ζητάει από τους δημότες τους την άμεση πληρωμή βεβαιωμένων ποσών ύδρευσης, αποχέτευσης και νεκροταφείου ακόμα και από το 1995, απέστειλε ο Δήμος στους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Όπως όμως σημειώνει με επιστολή του στον "π" ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Βρατσάνος, οι συγκεκριμένες οφειλές είτε έχουν παραγραφεί είτε έχουν εξοφληθεί.

Σε μία ύστατη προσπάθεια μάλιστα οι κάτοικοι ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών ζητώντας την παραγραφή των χρεών μέχρι το 2009 και την καταβολή των υπολοίπων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά ο κ. Βρατσάνος στην επιστολή του σημειώνει:

"Εντος του μηνος Ιουλιου ειδοποιηθηκαμε ως δημοτες Ψαρων, να παραλαβουμε τα ειδοποιητηρια-λογαριασμους τελων υδρευσης απο το δημαρχειο και με εκπληξη διαπιστωσαμε  τις αξιωσεις του δημου για αμεση πληρωμη (εως 14/8) βεβαιωμενων ποσων   τελων υδρευσης, αποχετευσης, νεκροταφειου, δικαωματων βοσκης και καταληψης πλατειας (για τους επαγγελματιες) απο το 2009,το 2004, αλλα και ακομα απο το 1995 (μαζι με τις προσαυξησεις)!!!

Μετα απο ερευνα διαπιστωθηκε,οτι:

α) σε ορισμενους εχουν βεβαιωθει οφειλες,οι οποιες ειχαν εισπραχθει

β) ορισμενοι δημοτες κατα τα ανω χρονικα διαστηματα δεν διεμεναν  στα Ψαρα αφου δεν ειχαν ουτε σπιτι, ουτε νοικιαζαν καποιο σπιτι,

γ) ουδεποτε καποιος απο τους δημοτες ενημερωθηκε οτι οφειλε τελη παρελθοντων ετων,οταν οι περισσοτεροι εξ αυτων προσηλθαν στον δημο για να παραλαβουν και να εξοφλησουν τον τελευταιο λογαριασμο,που εκδοθηκε ...το 2010!!!

δ) ολοι οι δημοτες ειναι υποχρεωμενοι να προσελθουν στον δημο για να παραλαβουν το ειδοποιητηριο-λογαριασμο,οταν και αν αυτο εκδοθει ανα ...ατακτα χρονικα διαστηματα,αφου ο δημος δεν τα αποστελει ταχυδρομικως και με συστημενη επιστολη ως οφειλει.

Κατοπιν τουτου απευθυνθηκαμε στον δημο και ζητησαμε την παραγραφη των βεβαιωθεντων ποσων μεχρι και το ετος 2009 και την πληρωμη των υπολοιπων μεχρι σημερα βεβαιωθεντων τελων, αφου ειχε πλεον περασει η πενταετης διαρκεια αναζητησης των οφειλετων και οπως:

- το αρθρο 6 του αν 344/1968, αναφερει (παραγραφή αξιώσεων των δήμων και κοινοτήτων.

- το άρθρον 76 του αυτού β.δ/τος (άρθρον 60ν.δ. 3033/1954 άρθρον 3 ν.δ 3908/1958) αντικαθίσταται ως εξής:

«ο χρόνος της παραγραφής των αξιώσεων των δήμων και κοινοτήτων είναι είκοσι ετών αρχόμενος από της λήξεως του οι οικονομικού έτους εντός του οποίου εβεβαιώθησαν αύται οριστικώς.

Κατ' εξαίρεσιν αι προερχόμεναι εκ φόρων εν γένει, τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και αντιτίμου προσωπικής εργασίας παραγράφονται μετά πενταετίαν αρχομένην ως ανωτέρω».)

Αλλα και η παρ.2 του αρθρου 86 του ν 2362/1995 ρητα αναφερει οτι ( «1. καμία χρηματική απαίτηση του δημοσίου δεν υπόκειται σε παραγραφή πριν να βεβαιωθεί πράγματι προς είσπραξη ως δημόσιο έσοδο στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή το αρμόδιο Τελωνείο (βεβαίωση εν στενή εννοία). Ο κανόνας αυτός δεν αλλοιώνεται από την τυχόν βραδεία τοιαύτη βεβαίωση.

2. Η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου μετά των συμβεβαιουμένων προστίμων παραγράφεται μετά πενταετία από τη λήψη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε εν στενή εννοία και κατέστη αυτή ληξιπρόθεσμη.)....

Πλην ομως ο δημος αρνειται να προβει σε αυτη την ενεργεια απαντωντας οτι υπαρχει το αρθρο 51 του ν. 4257/2014 (φεκ 93/14.04.2014 τεύχος α΄)  που ρυθμιζονται τα χρεη προς τους δημους, που σημειωτεον ενω επρεπε να παρουν αποφαση δημοτικου συμβουλιου οτι αποδεχονται την ρυθμιση εντος διμηνου απο την υπογραφη του παραπανω νομου, η αποφαση του δημοτικου συμβουλιου εληφθη μετα 3 μηνες. (εδω υπαρχει και το ερωτημα αν ειναι νομιμες οι εισπραξεις που ενεργουνται με αυτον τον τροπο ).

Επιπροσθετως σε προσφατο δημοτικο συμβουλιο που προκαλεσαμε σαν αντιπολιτευση πριν από τις εκλογές αφου γνωριζαμε οτι κρατουσαν επιτηδες τους χρηματικους καταλογους και δεν τους παρουσιαζαν προεκλογικα, τους ειπαμε οτι ειναι αδιανοητο να βεβαιωθουν οφειλες που εχουν παραγραφει.

Δεν εισακουστηκαμε και φυσικα παρουσιασαν τους βεβαιωτικους καταλογους μετα τις εκλογες με αυτο το αποτελεσμα.

Εκτος των αλλων υπαρχουν βεβαιωμενες οφειλες που ηδη εχουν πληρωθει και αναρωτιόμασται που πηγαν αυτα τα χρηματα αφου δεν εμφανίζονται να εχουν διαγραφει απο τους αντιστοιχους βεβαιωτικους καταλογους....

Ποτε επιτελους θα αποδοθουν ευθυνες σε ενα μη λειτουργικο συστημα δημου που ταλαιπωρεί τους δημοτες του;

ΜΑΡΚΟΣ ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ