18.12.2015 16:54

Προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Περικοπές δαπανών και μείωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων του Δήμου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού για το 2016 έτσι όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της κατάρτισης του προσχέδιου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Δραματική μείωση των εσόδων»

Όπως ανέφερε εισηγητικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης ο Δήμος παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση εσόδων της τάξεως των 700.000 ευρώ που προέρχεται από τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), από την παρακράτηση του φόρου Ζύθου καθώς και από τη φορολόγηση των μισθωμάτων του.

«Είναι γεγονός ότι μειώνεται η ικανότητα του Δήμου να παρέμβει σε πολλούς τομείς. Στόχος του φετινού προϋπολογισμού είναι απλά να συνεχίσει ο Δήμος να λειτουργεί με τις δομές που υπάρχουν σήμερα σε ένα ανεκτό επίπεδο. Προφανώς και δεν μπορούμε να παράξουμε έργο», σημείωσε ο ίδιος.

«Διαχείριση της τελματώδους κατάστασης»

Κριτική στάση απέναντι στη δημοτική αρχή κράτησε ο Π. Λαμπρινούδης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός «διαχειρίζεται την τελματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος». Αναφερόμενος στη λειτουργία των φορέων του Δήμου ανέφερε ότι το ΔΗΠΕΘΕ οδηγείται στο κλείσιμο, ότι η ΔΗΚΕΧ δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με μόλις 400.000 ευρώ επιχορήγηση ενώ υπογράμμισε ότι το Νομικό Πρόσωπο θα λάβει 327.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος αναλύοντας τα του Ομηρείου τόνισε ότι η επιχορήγηση διατηρείται σταθερά στις 300.000 ευρώ διότι κάτω από αυτό το όριο δεν δικαιολογούνται τα έξοδα παράστασης του προέδρου.

Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν και οι δαπάνες για τον αθλητισμό που έχουν προϋπολογιστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μόλις 10.000 ευρώ.

«Επιβεβλημένη η καταψήφιση»

«Χρέος» χαρακτήρισε την καταψήφισή του ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που είναι προσαρμοσμένος στη μαύρη περίοδος της οικονομικής κρίσης», ενώ στηλίτευσε και την απουσία κοινωνικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 θα αποτελέσει αντικείμενο της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ