17.11.2015 16:18

Προϋπολογισμός από χέρι... καμένος

• ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ

Η μαύρη τρύπα στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα κατά το οποίο οι Δήμοι όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2016 και να τους υποβάλλουν στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων.

Στο αέρα οι προϋπολογισμοί

Μετά τη δραματική μείωση, πάνω από 65%, των δημοτικών πόρων την περίοδο 2010-2014, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του 2015 υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, η αύξηση των υποχρεώσεων και εξόδων λόγω προσφυγικού και η συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού των δήμων  διαμορφώνεται  ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό τοπίο, που θα έχει ως πρώτη και άμεση συνέπεια την αδυναμία των δήμων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Χίου με τον δήμαρχο Μ. Βουρνού αλλά και τον Στ. Καμπούρη από πλευράς μειοψηφίας να συγκλίνουν στην άποψη ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι οι δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά και να επιδιώκουν την ανατροπή αυτής της κατάστασης, διεκδικώντας μαζί με τους υπόλοιπους δήμους μέσω της Έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα. 

Η Γενική Συνέλευση

Η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κρίνεται επείγουσα και αναγκαία καθώς σήμερα η λειτουργία των δήμων αγγίζει πλέον τα όρια αντοχής και ομαλότητας.

Ήδη το προεδρείο της ΚΕΔΕ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνεται επειδή η αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται, να τα φορτώνει όλα σε αυτήν. Ίσα- ίσα που επιπλέουμε και μας δίνουν μια σκουντιά να πάμε παρακάτω, να βουλιάξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς. 

Και φορολογία

Σαν να μην έφτανε η υποχρηματοδότηση έρχεται και η φορολόγηση του Δήμου και μέσω του ΕΝΦΙΑ και μέσω της φορολογίας των ακινήτων να δώσει τη χαριστική βολή στα δημοτικά ταμεία. Έτσι από τη μια είναι άγνωστο σχεδόν το ύψος των παρακρατηθέντων, ενώ από την άλλη ο Δήμος πλήρωσε για ΕΝΦΙΑ52.000 και για τη φορολογία των ακινήτων του 280.000 ευρώ.

Παράλληλα, πολύ σημαντική επιβάρυνση για το ταμείο , κρίνεται και η εισφορά 4% επί των κεντρικών αυτοτελών πόρων και υπέρ του Ταμείου Εξυγίανσης των ΟΤΑ που στόχο θεωρητικά έχει την διάσωση υπερχρεωμένων ΟΤΑ, ωστόσο – σύμφωνα πάντα με το κ. Βουρνού – το μόνο που θα πετύχει θα είναι και η υπερχρέωση των μέχρι σήμερα υγιών δήμων ή τουλάχιστον όσων έχουν απομείνει σε αυτή την κατηγορία.

«Μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε χωρίς να είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα μας διασφαλίσουν σε περίπτωση που εμείς έχουμε το πρόβλημα» είπε ο κ. Βουρνούς.

Στα απολύτως απαραίτητα

Την επιλογή των απολύτως απαραίτητων έργων και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την εκπόνηση μελετών ώστε ο Δήμος να μπορεί αν διεκδικήσει χρήματα από την επόμενη προγραμματική περίοδο πρότεινε ο Π. Λαμπρινούδης. «Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Πρέπει να μπουν τα απολύτως απαραίτητα στον προγραμματισμό και να εξασφαλιστούν χρήματα για μελέτες» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτά λέμε ότι έχουμε

Με τα ψίχουλα των 13.000.000 ευρώ ο δήμος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του σε επίπεδο προγραμματισμού, υλοποίησης μελετών και έργων, να καλύψει όλες τις έκτακτες δαπάνες και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας βγάζοντας ως άλλος θαυματοποιός αντί για λαγούς χρηματοδοτήσεις από το καπέλο του. Αυτά δυστυχώς μόνο στα όνειρα μας γίνονται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ