24.11.2014 15:14

Προτρέχουν για να έχουν

ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Διμέτωπη προληπτική εκστρατεία ξεκινούν η εκπαιδευτική κοινότητα, Καλαμωτής, ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και οι πολιτειακοί φορείς της περιοχής με στόχο να μην κλείσει το νηπιαγωγείο και να μην επηρεαστεί η λειτουργία του δημοτικού από την μαθητική αποψίλωση που απειλεί τη βιωσιμότητα τους.

Το παράδοξο είναι ότι το πρώτο μέτωπο αφορά μια μερίδα των ίδιων των κατοίκων, οι οποίοι  μετά το νηπιαγωγείο εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα μεγαλύτερα σχολικά κέντρα, με τον ισχυρισμό ότι παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση από ένα τριθέσιο, ή επειδή είναι πιο κοντά την πόλη της Χίου. Η δεύτερη εκστρατεία απευθύνεται στους φορείς της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της τοπικής πολιτείας,  οι οποίοι θα κληθούν να βρουν τα νομικά ερείσματα που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δύο φορέων της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.

Ομοφωνία

Στην πρώτη προληπτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με θέμα το μέλλον του νηπιαγωγείου και του σχολείου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων όλων των φορέων.Ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι Σύλλογοι  Γονέων ο αντιδήμαρχος Νότιας Χίου Ανδρέας Βεργίτσης και  το τοπικό συμβούλιο, τόνισαν ότι για να ζήσουν τα χωριά πρέπει να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία. Σημαντικές ήταν οι αρνητικές εμπειρίες από το κλείσιμο των σχολείων και την αιμορραγία που ακολούθησε με το άδειασμα των χωριών, αλλά και από την έλλειψη νέων οικογενειών, που δημιουργεί δραματικές συνέπειες στην κοινωνική και εθνική ταυτότητα της περιοχής.  Όμως, πρώτα οι Καλαμωτούσοι και στη συνέχεια η πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να  τηρηθεί η εκπαιδευτική χωροταξική δομή της περιοχής. Γι’ αυτό θα προγραμματισθούν και θα υλοποιηθούν έγκαιρα την τρέχουσα εκπαιδευτική σεζόν κινήσεις ενημέρωσης των κατοίκων για την αναγκαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, με πρώτο μέλημα την αποφυγή των εγγραφών μαθητών σε άλλα σχολεία.

Η αποψίλωση

Φέτος στο δημοτικό υπάρχουν 31 μαθητές, στο νηπιαγωγείο 5 και στο προνήπιο 2. Προφανώς, την επόμενη σεζόν 2015-2016 το νηπιαγωγείο δεν θα μπορεί να  λειτουργήσει με δύο μόνο μαθητές.Η Μ. Μαϊστρου τονίζει  στον «π», ότι τα αποτελέσματα της  μαθητική αποψίλωσης θα γίνουν άμεσα εμφανή.

«Από την 6η δημοτικού θα αποφοιτήσουν έξι μαθητές και από το νηπιαγωγείο θα έλθουν πέντε. Αν κλείσει το νηπιαγωγείο, αυτόματα θα καταργηθεί η πρώτη τάξη και προοδευτικά τις επόμενες σεζόν θα ακολουθήσουν οι άλλες. Αποδεδειγμένα η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου.», προσθέτει.

Χωροταξία

«Χρειάζεται να τηρηθεί η χωροταξική εκπαιδευτική περιοχή. Το ότιτο νηπιαγωγείο και το σχολείο της Καλαμωτής διαθέτουν εκπαιδευτικούς που καθημερινά καταθέτουν ένα κομμάτι της ζωής τους για να γίνει δημιουργικό μάθημα», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γιώργος Αμπαζής.

Αρωγοί

Το τοπικό συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης τέθηκαν αυτονόητα στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Ο αντιδήμαρχος όμως επισήμανε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν νομικά κωλύματα, αν η νομοθεσία επιτρέπει στους γονείς την εγγραφή σε άλλα σχολεία.

Δράσεις

Απότοκο της διαλογικής συζήτησης ήταν να κατατεθούν προτάσεις για δράσεις, οι οποίες θα επικυρωθούν στην επόμενη συνάντηση των φορέων στις 2 Δεκεμβρίου, με την παρουσία και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ