10.6.2022 14:18

"Πρώτες βοήθειες" για το άγχος των εξετάσεων

Γράφει η Ραφαέλα Ζαχαριά, Ψυχολόγος, Εκπ. Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Για αρκετά παιδιά η περίοδος των εξετάσεων βιώνεται ως μια αρκετά στρεσογόνος συνθήκη. Το άγχος αποτελεί έναν μηχανισμό που όταν κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα μας κινητοποιεί, μας ενεργοποιεί και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, όταν το άγχος που αισθάνεται κανείς είναι δυσανάλογο με το ερέθισμα το οποίο το προκάλεσε, τότε ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, παύει να είναι δημιουργικό και μετατρέπεται σε παθολογικό. Συχνά, τα παιδιά κατά την περίοδο των εξετάσεων αισθάνονται ότι το άγχος τους έχει καταβάλει και δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να το διαχειριστούν, με αποτέλεσμα αυτό να τους πανικοβάλει περαιτέρω.

Συμβουλές κατά την περίοδο προετοιμασίας:

• Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο και υγιές πρόγραμμα. Ειδικότερα, ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για να είναι λειτουργικό θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το καθημερινό διάβασμα, δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν. Φροντίζω να υπάρχει μια ισορροπία και η ημέρα μου να περιλαμβάνει εκτός από το διάβασμα, στιγμές χαλάρωσης και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
• Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα καθώς επίσης και χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το διάβασμά σου. Φρόντισε, να μην ξεπερνάς το όριο διαβάσματος που έχεις θέσει.
• Φρόντισε να αφιερώνεις σημαντικό χρόνο καθημερινά στην ξεκούραση και τον ύπνο. Ένας σωστός και ποιοτικός ύπνος βοηθά στο κομμάτι της συγκέντρωσης και της μνήμης.
• Αφιέρωσε χρόνο στην άσκηση καθώς εκτός του ότι βοηθάει στη διαχείριση του άγχους, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης και της σκέψης.
• Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι μια μη επιτυχής εξέταση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη του κατά πόσο κανείς είναι επιτυχημένος και ικανός. Απέφυγε τις αρνητικές δυσλειτουργικές σκέψεις. Το ότι δεν κατάφερα να γράψω στην παρούσα χρονική στιγμή δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν θα καταφέρω να γράψω ούτε ότι κρίνεται το μέλλον μου. Θα ξαναπροσπαθήσω.

Συμβουλές για την ημέρα των εξετάσεων:

• Φρόντισε να μην πραγματοποιείς επαναλήψεις την ημέρα της εξέτασης. Ακόμα, δεν ωφελεί να προστρέξεις στο βιβλίο λίγο πριν την είσοδο στην αίθουσα εξέτασης καθώς αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πανικοβληθείς εάν διαπιστώσεις ότι δεν θυμάσαι με τον τρόπο που ήθελες την ύλη του μαθήματος. Λίγο πριν την έναρξη της εξέτασης προσπάθησε να ασχοληθείς με κάτι που σε ευχαριστεί πχ να ακούσεις μουσική.
• Φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά όλα τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ξεκίνα από αυτά που γνωρίζεις καλύτερα και είναι πιο εύκολα για εσένα.
• Μετά το τέλος της εξέτασης δεν ωφελεί να συμμετέχεις σε συζητήσεις με τους συμμαθητές σου αναφορικά με τα θέματα της εξέτασης καθώς αυτό θα δράσει επιβαρυντικά ως προς την αύξηση του στρες. Προτίμησε μετά το τέλος της εξέτασης να πραγματοποιείς δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και σε ευχαριστούν και δεν σχετίζονται με τις εξετάσεις και το διάβασμα.

Πάρε τον χρόνο σου, είναι σημαντικό να ξεκουραστείς προτού ξεκινήσεις την ύλη του επόμενου μαθήματος.

Να θυμάσαι. Οι εξετάσεις δεν σηματοδοτούν το τέλος του κόσμου. Είσαι πολλά περισσότερα από την απόδοσή σου σε μια δοκιμασία!

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (τηλ 2271020000 - εσωτ.1 Τμήμα Παιδιών και Εφήβων)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ