8.11.2012 17:47

Προσπάθεια «ιστορικού συμβιβασμού» για την αποφυγή αυτοφώρου

• ΟΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους κάθε Σαββατόβραδο να το περνούν στο αυτόφωρο. Να είναι απαραίτητη η παρουσία τους στην επιχείρηση τους κι εκείνοι να βρίσκονται μεταξύ των κατηγορούμενων του κοινού ποινικού δικαίου. Να φθείρονται ψυχολογικά και συνάμα οικονομικά απ’ το πήγαινε – έλα στα δικαστήρια έπειτα από τις καταγγελίες των περιοίκων ή των ανταγωνιστών συναδέλφων τους.
Για να σβήσουν οριστικά απ’ το ημερήσιο πρόγραμμα τους τις συνθήκες ταλαιπωρίας, να λειτουργήσουν απερίσπαστοι τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ενοχλούν την τοπική κοινωνία, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του νομού αποφάσισαν να δράσουν από κοινού και να διαμορφώσουν ένα κοινό από όλους τους πλαίσιο λειτουργίας. Για να το επιβάλλουν ζήτησαν τη συνδρομή των δυο βουλευτών, της Περιφέρειας, του Δήμου και της Αστυνομίας, με όλους να αποδέχονται ότι  ωρίμασαν οι συνθήκες να μπει τάξη στη «νύχτα», πλην της δημοτικής αρχής, η οποία απαξίωσε καν να βρεθεί στη σύσκεψη στην οποία κλήθηκε, αν και κατά κύριο λόγο αρμόδια για το θέμα.
 
Η κατ’ αρχήν συμφωνία
Οι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης φαίνεται ότι συγκλίνουν σε έναν μεταξύ τους κοινά αποδεκτό διαχωρισμό για τις ώρες και τις προϋποθέσεις που θα παίζουν μουσική. Συγκεκριμένα:
·         οι καφετέριες ως τις 23.30 στα ντεσιμπέλ που παρέχει δυνατότητα η νομοθεσία για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους και ως τις 03.00 εσωτερικά του καταστήματος. Στις 03.00 θα κλείνουν.
·         τα κέντρα διασκέδασης και τα club θα λειτουργούν μέχρι το ξημέρωμα για όποιον επιθυμεί μετά τις 03.00 να συνεχίσει τη διασκέδαση του.
·         ξενοδοχεία και εστιατόρια θα έχουν ζωντανή μουσική από ορχήστρα στους ανοιχτούς τους χώρους μέχρι τις 02.00 για να εξυπηρετούν δεξιώσεις γάμων και χοροεσπερίδες. 
Σε αυτό το  πλαίσιο λειτουργίας δείχνουν κατ’ αρχήν να συμφωνούν, ως απαραίτητη προϋπόθεση του μεταξύ τους αλληλοσεβασμού.
 
Τα αιτήματα
Οι επαγγελματίες προσκάλεσαν τους εκπροσώπους των αρχών  την περασμένη Κυριακή και ζήτησαν τη συνδρομή τους στην εφαρμογή του παραπάνω πλαισίου. Από τους βουλευτές ζήτησαν να μετατραπεί το κατηγορητήριο από πλημμέλημα που είναι σήμερα σε πταίσμα και πήραν τη διαβεβαίωση τους ότι θα εξετάσουν το θέμα. Από την Αστυνομία ζήτησαν να ελέγχονται όλοι οι ανοιχτοί μη αδειοδοτημένοι χώροι όπου γίνονται δεξιώσεις γάμων και χοροεσπερίδες και για την τήρηση του ωραρίου της μουσικής, κυρίως όμως για το αν πληρούν τους υγειονομικούς όρους και αποδίδουν όσα η φορολογική νομοθεσία προβλέπει για τις περιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής, Κ. Λαγός, τους ανακοίνωσε ότι πρόθεση του είναι να εφαρμόσει και την τακτική που είχε ο ίδιος εφαρμόσει στη Σάμο. Σε περίπτωση καταγγελίας περίοικου ότι ενοχλείται από την ηχορύπανση, πρώτα θα διαπιστώνεται το βάσιμο της καταγγελίας από αστυνομικό όργανο, το οποίο θα επισκέπτεται την οικία του καταγγέλλοντα, για να αποφεύγεται η επέμβαση της Αστυνομίας καθαρά για λόγους επαγγελματικής αντιζηλίας.
Μελανό σημείο η απουσία από την πρώτη αυτή συζήτηση του Δήμου, ο οποίος αν και φέρει την πλήρη αρμοδιότητα για το θέμα και παρότι κλήθηκε δεν εκπροσωπήθηκε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ