18.11.2016 9:38

Το πρόβλημα είναι ποιος προκαλεί ή η ίδια η πρόκληση;

Σε χαρακίρι διαρκείας επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δημόσιος διάλογος στη Χίο. Ενώ:

  • ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και ανθρώπινες ψυχές βιώνουν μια δεύτερη πολεμική σύρραξη, εννοείται σε εδαφική επιφάνεια εν ειρήνη
  • μια πόλη βιώνει την αστάθεια μιας βίαιης κοινωνικής μετάλλαξης, από την καθημερινή γαλήνη στην απρόβλεπτη βιαιοπραγία
  • ένα νησί δυσφημείται και διασύρεται παγκόσμια, με την τηλεοπτική εικόνα να σμπαραλιάζει και τις τελευταίες πιθανότητες του να διασωθεί απ’ την οικονομική κατάρρευση ανοίγοντας παράθυρο στην αγορά του τουρισμού.

Την ίδια ακριβώς ώρα, όσοι διαθέτουν τη δύναμη του επηρεασμού της κοινής γνώμης (κόμματα, φορείς, αιρετοί, δημοσιογράφοι) επιδίδονται σε μια φρενήρη κούρσα απόδειξης ποιος ευθύνεται για το ημερήσιο πρόβλημα. Προκαλούν οι πρόσφυγες πετώντας βεγγαλικά ή οι ακροδεξιοί ρίχνοντας μολότοφ; Εκεί εστιάζεται και εξαντλείται όλη η συζήτηση.

Όλοι τους βοηθούν να κουκουλώνεται η πραγματική πρόκληση: τα νησιά μας επιλέχθηκαν και συμφωνήθηκαν να μετατραπούν, εν αγνοία μας φυσικά, σε σύγχρονο ευρωπαϊκό Άουσβιτς. Την πραγματική πρόκληση, τη δέσμευση σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, οι πρόσφυγες να κρατούνται στα νησιά, όλοι παριστάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Τα media της Αθήνας και της Ευρώπης εστιάζουν στις ημερήσιες εικόνες καταστροφής, ο δήμαρχος βρήκε ξανά το χώρο του στις τηλεοπτικές οθόνες, μα κανένας, απολύτως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μιλά για την ταμπακιέρα.

Δεχόμαστε, σαν Χιώτες, σαν Σαμιώτες, σαν Μυτιληνιοί, αμαχητί τετελεσμένα καταδίκης των νησιών μας;

Ο «πολίτης»,συμβάλλοντας στην ανάδειξη του πραγματικού προβλήματος, επιμένει να φωνάζει: πείτε την αλήθεια. Μέχρι ποιού σημείου δεσμεύσατε το μέλλον μας; Δημοσιοποιήστε εδώ και τώρα όσα έπρεπε απ’ την αρχή να ξέρουμε. Μιλήστε μας καθαρά για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να συμβάλλουμε στην εκτόνωση της κατάστασης. Να καταθέσουμε προτάσεις ρεαλιστικές, με διπλό γνώμονα: την παράλληλη υπεράσπιση του ανθρώπου μα και του τόπου μας. Μη βυθίζετε την κοινωνία μας στην πιο τραγική της περιπέτεια μετά το 1.822. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ