17.12.2014 19:26

Που τους κρύβουν;

ΜΟΝΟ 7 ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Τον εργασιακό μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν δεκάδες εργαζόμενοι τρίτων χωρών στη Χίο καταδεικνύουν τα στοιχεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας με θέμα την εκτίμηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της μετάκλησης από πολίτες τρίτων χωρών για τα επόμενα δύο έτη.

 

Σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο της Περιφέρειας, Ε. Παντελάρου, κατά την περσινή χρονιά εγγράφηκαν ως εργαζόμενοι από τρίτες χώρες μόνο 7 (!) αλιεργάτες, αριθμός που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που ισχύει όχι μόνο στη Χίο αλλά και πανελλαδικά.

 

Η σύσκεψη

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην ερχόμενη Δευτέρα στις 10:00 στην Περιφέρεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργοδοτικοί φορείς του νησιού θα πρέπει να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την εκτίμησή τους για τον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι αναγκαίο να εισέλθουν με σκοπό την εργασία κατά τα δύο επόμενα έτη από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν.

 

Η εκτίμηση θα αφορά μόνο τις ειδικότητες απασχόλησης που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας κάθε φορέα και θα πρέπει να αναφέρει αν πρόκειται για εξαρτημένη ή εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργάτη ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, την πιθανή χώρα προέλευσης των εργαζομένων, καθώς και αιτιολόγηση βασιζόμενη σε πραγματικά στοιχεία που αναφέρονται στον αριθμό των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον υπόψη τομέα της οικονομίας, την πορεία των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία έτη και την εκτίμηση για τα επόμενα έτη, αλλά και την υφιστάμενη προσφορά εργασίας από ημεδαπούς ή ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στη Χώρα.

 

Μπαίνουν σε τάξη

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται σύμφωνα με το νόμο 4251/2014. Τα εκτιμώμενα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Περιφέρεια θα αποσταλούν στο Υπουργείο Εργασίας.

«Μετά την αποστολή των στοιχείων το Υπουργείο θα καθορίσει τον ανώτερο αριθμό θέσεων ανά ειδικότητα, με μία προσαύξηση έως 10%, που θα μπορούν να εισέλθουν νομίμως στην Ελλάδα με σκοπό την απασχόληση.  Έτσι ο ιδιώτης θα μπορεί να ζητά και τις αντίστοιχες θέσεις κι εφόσον υπάρχουν στη λίστα να προχωρά στην πρόσληψη», ανέφερε καταληκτικά η κ. Παντελάρου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ