3.9.2015 13:23

«Πόρτα» στα Κ.Α.Ε από την τοπική αγορά [BINTEO]

ΠΑΛΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Στις αντιρρήσεις του τοπικού εμπορικού κόσμου προσκρούει προς το παρόν η παρότρυνση του Υπουργείου Οικονομικών να μετατρέψει το κτίριο της παλιάς Ιχθυόσκαλας σε Κατάστημα Αφορολογήτων Ειδών.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «π» ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της τοπικής αγοράς με τη διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου να προσκαλεί σε ανοιχτό διάλογο τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρη με θέμα τις εναλλακτικές προτάσεις για το κτίριο της παλιάς ιχθυόσκαλας. Παρόλα αυτά, το Επιμελητήριο για μια ακόμη φορά πιάστηκε στον ύπνο, απόρροια της απουσίας κάθε λογικού σχεδιασμού που όφειλε να διατηρεί για την εμπορική θωράκιση του νησιού, παρασυρόμενο σε πρόχειρες αντιλήψεις και φυσικά υιοθετώντας ότι ακούει από αριστερά και δεξιά.... 

Η συνεδρίαση

Παρουσία παραγόντων της τοπικής αγορά τα μέλη του Επιμελητηρίου εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι το άνοιγμα και η λειτουργία των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών στον χώρο του Τελωνείου και συγκεκριμένα στο κτίριο της παλιάς ιχθυόσκαλας θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα καταστήματα κυρίως του κέντρου και της παραλιακής ζώνης.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γεωργούλης κοστολόγησε το πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία από 1 έως 1,5 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, λέγοντας μάλιστα ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό.

«Ποιος θα ψωνίσει τοπικά προϊόντα με 16 και 23% φόρο τη στιγμή που εντός του τελωνείου θα είναι χωρίς φόρο;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργούλης.

Στο ίδιος μήκος κύματος είναι πάντως και οι απόψεις πολλών καταστηματαρχών του κέντρου με τη Δ. Μαρίνου του ομώνυμου πρατηρίου να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τον ποιον τελικά θα ωφελήσει η λειτουργία των Κ.Α.Ε. στο νησί.

Εναλλακτική πρόταση για την παλιά ιχθυόσκαλα

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η συζήτηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του κτιρίου της παλιάς ιχθυόσκαλας.

«Υπάρχουν δύο τρόποι να αξιοποιηθεί το κτίριο. Είτε να το παραχωρήσουμε στα ΚΑΕ με τίμημα όμως την φυγή 2 εκ. ευρώ από την τοπική αγορά, είτε να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε το Λιμενικό Ταμείο να πάρει στην ευθύνη του το κτίριο και να αναλάβει τα σχέδια τις αδειοδοτήσεις και την κατασκευή», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης, διευκρινίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση της Λιμενικής Επιτροπής.

Προχωρώντας τη σκέψη του ένα βήμα παρακάτω ο πρόεδρος του Λ.Τ. τόνισε ότι ο χώρος θα πρέπει να λειτουργήσει ως επέκταση του ήδη υπάρχοντος Τελωνείου ενώ για να υπάρξει απόσβεση θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης χώρου εντός του κτιρίου από τοπικές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως βρήκε απόλυτα σύμφωνη τη διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου με τον Γ. Γεωργούλη να υπογραμμίζει ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, αρκεί να μη του βάζουν δύσκολα οδηγώντας τον κάθε φορά να συμμαχεί με όποια φωνή ταιριάζει στη λογική όσων ο ίδιος ή οι πέριξ του θέλουν να ακούνε. Δεν είναι εποχή εξάλλου για να σπάσουν αυγά…

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ