7.10.2016 11:19

Πολίτες νόμιμοι, κράτος παράνομο

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΒΙ.ΑΛ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΠΛΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Εάν επρόκειτο για μία οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική επιχείρηση το σφράγισμά της και το αυτόφωρο του ιδιοκτήτη θα ήταν δεδομένο. Όταν μιλάμε όμως για μία δομή του κράτους όπως η ΒΙ.ΑΛ., τότε τα πράγματα αλλάζουν αφού μπορεί να λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφαλείας, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας των εργαζομένων και το κυριότερο χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Κάπως έτσι το κράτος δίνει το καλό παράδειγμα στέλνοντας το μήνυμα ότι στην Ελλάδα, τα πάντα γίνονται αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες άκρες.

 

Όλοι γνωρίζουν

Αποτελεί «κοινό μυστικό», σε όλες τις υπηρεσίες ότι η ΒΙ.ΑΛ., που κατασκευάστηκε άρον – άρον, σε λιγότερο από ένα μήνα, δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η νομοθεσία για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ή δομή. Έτσι από τον περασμένο Φεβρουάριο λειτουργεί χωρίς άδεια πυροσφάλειας και συνεπώς χωρίς καμία απολύτως άδεια λειτουργίας.

Παρότι ο «π» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά, που αναπαράχθηκε και σε πανελλαδική κλίμακα, έθετε το ερώτημα της παράνομης(;) λειτουργίας του Hotspot της Χίου καμία υπηρεσία, από αυτές που σε διαφορετική περίπτωση θα πρωτοστατούσαν στο κλείσιμο μίας επιχείρησης, δεν ανέλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία.

Το ότι το hotspot λειτουργεί στον «αέρα» επειδή έτσι αποφάσισε το Υπουργείο το γνωρίζουν καλά, Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Πυροσβεστική αλλά και Δικαιοσύνη. Αυτό όμως που δεν εξηγεί κανείς είναι τι θα γίνει σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έναν χώρο, που σύμφωνα με την έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου διαπιστώνεται έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το γεγονός δε, ότι στο ίδιο κτίριο συστεγάζεται και η υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου, χώρος στον οποίο τοποθετούνται εκατοντάδες κιλά ανακυκλώσιμων υλικών, από χαρτί μέχρι και πλαστικό, κάνει την παρέμβαση των αρχών πιο επιτακτική από ποτέ.

Τι θα έπρεπε να γίνει

Όπως εξήγησαν στον «π» στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας σε περίπτωση που οποιαδήποτε δομή ή επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας τότε η εποπτεύουσα αρχή ενημερώνει την Αστυνομία που προχωρά στο σφράγισμα του χώρου.

«Αν για παράδειγμα πρόκειται για μία βιομηχανία, τότε η εποπτεύουσα αρχή είναι μία αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας», εξηγεί στέλεχος της Α.Δ. Χίου στον «π». Στην περίπτωση όμως του hotspot της ΒΙ.ΑΛ., οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εντοπίσει τον υπεύθυνο είναι πιθανότερο να εντοπίσει ψύλλο στα άχυρα παρά το πρόσωπο «κλειδί».

Ο Δήμος που παραχώρησε στο Υπουργείο το κτίριο, τονίζει ότι δεν φέρει καμία απολύτως, ευθύνη, οι υπόλοιπες υπηρεσίες υποδεικνύουν ως υπεύθυνη την Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Ασύλου παραπέμπει στον διοικητή της ΒΙ.ΑΛ. που αλλάζει κάθε μήνα, και ο διοικητής της ΒΙ.ΑΛ. το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο που όλοι έχουν μία αρμοδιότητα αλλά κανείς δεν φέρει ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου.

Και όλα αυτά όταν όλοι οι φορείς συνηγορούν στο γεγονός ότι η ΒΙ.ΑΛ., που εκτός των άλλων κόστισε 2,3 εκ. ευρώ στον Έλληνα πολίτη, είναι η πλέον ακατάλληλη δομή για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ