30.5.2016 16:47

Ποιος θα επαληθεύσει την αντισυνταγματικότητα;

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Τους τελευταίους μήνες είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία είδε πολλά. Είδε το προσφυγικό να γιγαντώνεται και να παλεύει αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις να το αντιμετωπίσει. Είδε τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή να την επηρεάζουν συθέμελα, όπως φυσικά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρωτίστως όμως είδε για πρώτη φορά την κατάλυση της νησιωτικότητας, μέσα από την αλλαγή του νησιωτικού Φ.Π.Α. από 1/1/2017, γεγονός που την φέρνει αντιμέτωπη με την ίδια την επιβίωσή της.

Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων με πρωτεργάτη το Επιμελητήριο Χίου και τα άλλα νησιωτικά Επιμελητήρια, οι διαμαρτυρίες, οι παραστάσεις στα υπουργεία και το Κοινοβούλιο, είχαν ως αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να ξεγλιστρήσουμε από τις δαγκάνες της αύξησης του Φ.Π.Α. για ένα εξάμηνο, ωστόσο η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι με την στάση της παραχώρησε έδαφος για την εξαφάνιση και της τελευταίας διαφοράς που είχαν οι νησιώτες, ως αντιστάθμισμα στις δεκάδες ελλείψεις που τα νησιά έχουν και τα υπέρογκα κόστη που πληρώνουν για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 1% τώρα και στη συνέχεια η σταθεροποίησή του στα πανελλαδικά πλαίσια του 24%, τελειώνουν τα όποια «προνόμια» πιστεύαμε ότι διατηρούμε ως ακρίτες.

Μας άνοιξαν την πόρτα

Και ενώ παγωμένοι οι πολίτες έβλεπαν την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίζει την κατάργηση του νησιωτικού Φ.Π.Α., μόλις μία ημέρα μετά, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Εθν. Άμυνας, με απίστευτο κυνισμό, έκαναν λόγο για αντισυνταγματική απόφαση που δεν μπορεί να ισχύσει...

Άθελά τους ή κάτω από το βάρος της πίεσης και της κατακραυγής που αντιμετωπίζουν, άφησαν ορθάνοιχτα περιθώρια για προσφυγή στο ΣτΕ, προκειμένου εκεί να αποδειχθεί εάν μπορεί να ισχύσει η αλλαγή στον νησιωτικό Φ.Π.Α., από την στιγμή που το ίδιο το Σύνταγμα επιθυμεί τα νησιά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το κράτος.

Κι αν αμφότεροι οι κ.κ. Καμένος και Βούτσης μίλησαν για αντισυνταγματική απόφαση, σε μας ως κοινωνία δεν απομένει παρά να προσφύγουμε στο Σ.τ.Ε. όπου θα πρέπει να αποδείξουμε αυτό που η ίδια η κυβέρνηση μας «σέρβιρε» ως λάθος.

Επιμελητήριο, Δήμος, Περιφέρεια, αξίζει να συστραυτούν σε ένα κοινό στόχο: Να αποδείξουν διά της προσφυγής τους ότι όντως είναι ασυνταγματικό να αλλάξει ή να αλλοιωθεί ο νησιωτικός Φ.Π.Α., καταργώντας πλέον και την τελευταία «παρωπίδα» για την εξαφάνιση της νησιωτικότητας, που τόσο πολύ τα νησιά και οι νησιώτες πάλεψαν να αναγνωριστεί.

Ας γίνει η αρχή.

Εξάλλου θα έχει πολύ ενδιαφέρον να αποδειχτεί στην πορεία ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα χωρίς να συνυπολογίσει το Σύνταγμα...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ