19.1.2015 9:58

Πνοή στους μύλους του Ανέμωνα

ΕΠΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στο τέλος του καλοκαιριού η περιοχή του Ανέμωνα θα έχει αλλάξει όψη. Το σήμα κατατεθέν της βόρειας εισόδου στα Μαστιχοχώρια, οι δύο μύλοι, θα έχουν αναστηλωθεί, θα έχουν μετατραπεί σε στολίδι της περιοχής, θα είναι επισκέψιμοι και θα μπορούν να φιλοξενούν πολιτιστικές δράσεις. Μετά από αγώνες σχεδόν   15 ετών άρχισαν την περασμένη Πέμπτη οι επισκευαστικές  εργασίες  που θα διασώσουν και θα  μετατρέψουν τους μύλους σε  παραγωγικά κύτταρα. Την προσπάθεια ξεκίνησε ο Δημήτρης Μελαχροινούδης, που είχε καταθέσει την πρώτη πρόταση στο πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Ιωνίας και είχε δημοσιοποιήσει το θέμα με πολλές αναφορές στην εγκατάλειψη και την ανάγκη διάσωσης τους. Καθοριστική για την πορεία του έργου, τη μελέτη και την ένταξη του, ήταν η επιμονή του πρώην δημάρχου, Πολ. Λαμπρινούδη.                                    

Οι εργασίες                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Την Παρασκευή ενημερώθηκε επί τόπου για το σχεδιασμό και την πορεία  των εργασιών ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας  Παν. Τσαγρής. Οι εργασίες θα ακολουθήσουν τις επιλογές της μελέτης που έχει καταρτίσει ο αρχιτέκτονας Μανώλης Βουρνούς, πριν εκλεγεί στη δημαρχιακή αρχή. Οι πιστώσεις από το ΕΣΠΑ ανέρχονται στις 420.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ότι θα είναι έτοιμο να  παραδοθεί για χρήση στο κοινό 15 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Έχουν ξεκινήσει  οι καθαρισμοί των επικαλυμμένων τμημάτων, θα ακολουθήσει η πλήρης αποτύπωση των ρωγμών, τα επικίνδυνα μέρη των κτισμάτων θα καθαιρεθούν και θα ξανακτιστούν, θα ενισχυθούν οι υπόλοιποι τοίχοι, θα διαμορφωθούν παραδοσιακά οι χώροι, θα αποκατασταθεί η λειτουργικότητα τους  και θα μετατραπούν σε εργαστήρια παραγωγής  πολιτιστικού έργου.

«Η εταιρεία ΟΚΤΑΝΑ Α.Ε. ανέλαβε το έργο πέρσι το καλοκαίρι και από τη συμβατική υποχρέωση  προβλέπεται ότι θα μας το παραδώσει  φέτος, προς στο τέλος του καλοκαιριού. Θα έχουν τη δυνατότητα να τους επισκέπτονται σχολεία, φορείς, σύλλογοι αλλά και μεμονωμένα άτομα, που θα διοργανώνουν πολιτιστικές δράσεις ή θα συμμετέχουν σε διαδικασίες που θα παράγουν ιδιωτικοί και πολιτειακοί φορείς».                                                                                                                          

Προσοχή                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Χίου-Ανέμωνα-Μεστών, γιατί η κυκλοφορία στα σημεία των εργασιών έχει επιβαρυνθεί αρκετά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ