4.12.2023 9:46

Περπατώ παντού χωρίς εμπόδια σημαίνει πως ζω και κινούμαι ισότιμα με όλους

Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, σε όλους τους χώρους, σε υπηρεσίες, σε καταστήματα, τράπεζες, σχολεία, χώρους μάθησης - άθλησης - εκπαίδευσης και διασκέδασης είναι απαραίτητη για την ισότιμη ένταξη τους στη ζωή και την κοινωνία μας, που παρόλες τις προόδους που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα... η κατάσταση βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο και θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Για αυτούς τους λόγους και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ που είναι 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί΄ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή, συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της πόλης της Χίου, με συνάντηση μελών σωματείων ΑμεΑ, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, μαθητών μικρών και μεγαλυτέρων, νέων παιδιών και πολιτών, που περπάτησαν όλοι μαζί στο Κέντρο της Πόλης, σε έναν περίπατο αναγνωρισιμότητας όπου εντοπίστηκαν τα προσβάσιμα για άτομα με κινητικές δυσκολίες κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, καταστήματα, πεζοδρόμια, δρόμοι, διαβάσεις, πλατείες κ.ο.κ. και επισημάνθηκαν με ένα πράσινο ( που είναι το χρώμα της ελπίδας ) αυτοκόλλητο που γράφει '' περπατώ χωρίς εμπόδια ''.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023

Η αναγνωριστική βόλτα πέρασε από την Πλατεία και τα γύρω - γύρω του Κήπου, από την οδό Κανάρη περπάτησε την Προκυμαία, ανέβηκε την οδό Κοραή περνώντας από τη Βιβλιοθήκη και τη Μητρόπολη της Χίου, διέσχισε όλη την Απλωταριά και ξαναγύρισε στην Πλατεία.

Η βόλτα αυτή έδειξε κάτι που το ξέρουμε όλοι μας αλλά δεν πρέπει να το παραβλέπουμε και να το ξεχνάμε... ότι η μέριμνα έχει παραμείνει στο εξόφθαλμο και προφανές...

Το Δημαρχείο βέβαια, το Ομήρειο, η Περιφέρεια ( από το πίσω μέρος ), το Τελωνείο, οι περισσότερες Τράπεζες, η Βιβλιοθήκη του Κοραή και η Μητρόπολη της Χίου, μερικές κεντρικές διαβάσεις και κάποια καταστήματα ευαισθητοποιημένα ή εμπορικά σκεπτόμενα ( αφού και άν μπορούν ), έχουν κάποιες ράμπες και είναι μερικώς προσβάσιμα και όχι πλήρως. 

Όλος ο υπόλοιπος κόσμος και χώρος είναι μόνο για όσους μπορούν κι ανεβαίνουν σκάλες και υπερπηδούν και παρακάμπτουν εμπόδια ... αφού δεν έχουν κινητικές δυσκολίες...

Στην Πλατεία κατά την έναρξη της Συνάντησης, η Σοφία Μιχάλα Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, καθώς και ο Νέστορας Ξυλάς Γραμματέας της ίδιας Ομοσπονδίας, μίλησαν για όλα αυτά και τόνισαν, δίνοντας το μήνυμα της ημέρας, ότι ...Περπατώ παντού χωρίς να αντιμετωπίζω εμπόδια και μπορώ και συμμετέχω στην Εκπαίδευση, τη διασκέδαση και την καθημερινότητα της ζωής, της αγοράς και της κοινωνίας ... σημαίνει ότι ζω ισότιμα με τους συνανθρώπους μας ... και ότι η κοινωνία μας ακόμα πρέπει να κάνει φιλότιμα βήματα μπροστά για να το πραγματοποιήσει πλήρως ... Είναι κάτι που γίνεται.

Το μήνυμα της Συνομοσπονδίας που ανέγνωσε ο Νέστορας Ξυλάς αναφέρθηκε και στη φρικαλεότητα των πολέμων και τα πρόσφατα γεγονότα της Γάζας που δεν έκαναν διακρίσεις ανάμεσα σε υγιείς και ασθενείς και αφησαν καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς να σβήσουν χωρίς φάρμακα, νοσηλεία και αιμοκαθάρσεις...

Στην πλατεία μίλησαν επίσης Δάσκαλοι και μαθητές για τα προβλήματα πρόσβασης παιδιών με αναπηρία, γιατί δεν έχει παντού πλήρης μέριμνα ... και έτσι ή τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο όπως μπορούν ή κάποια Δασκάλα ή Δάσκαλος επιφορτίζεται '' σαν φύλακας άγγελος '' μαθητών με κινητικές δυσκολίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ