30.1.2015 18:34

Παραδοσιακό καρνάγιο

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΥΛΟΥΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ Ο ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΒΙ

Μοιάζει φτερό στον άνεμο, αλλά αφού η χρηματοδότηση  του εντάχθηκε  στο πρόγραμμα Leader Αλιείας αργά ή γρήγορα μάλλον θα υλοποιηθεί, αφού πρώτα επιλεγούν οριστικά οι εργασίες που θα γίνουν με αξιολόγηση των  προτάσεων που έχουν ενταχθεί στο φάκελο τον οποίο έχει ολοκληρώσει και υποβάλλει  η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Δέσποινα Φιρριπή.                                       

 Είναι το έργο της κατασκευής  ενός λειτουργικού παραδοσιακού καρνάγιου στην παραλία των Τριών Μύλων Βροντάδου, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη επικρατέστερη πρόταση, θα δημιουργηθεί ένα παραδοσιακό καρνάγιο και θα μεταφερθεί εκεί  το ψαροκάικο  που στολίζει το Γούβι.  Τις κατασκευές προτείνεται να αναλάβει ο καραβομαραγκός  Κώστας Μωράκης. «Στη λειτουργία του έργου θα συμβάλλει ολοκληρωτικά ο αναπλασμένος μύλος», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Γδύσης.                                                   «Το σκάφος θα βγαίνει από τη θάλασσα  στο καρνάγιο,  με «βίντσι» τη  φτερωτή του δυτικού μύλου στο δρόμο Χίου / Βροντάδου, η οποία είναι λειτουργική και μπορεί να το τραβάει γυρίζοντας με την ώθηση των ανέμων».                                                                                                                                          

Πρώιμο στάδιο                                                                                                                                                                                                  

  Η Δ. Φιρριπή επισημαίνει ότι η μελέτη των εργασιών βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού πρέπει να  ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες και το πράσινο φως έναρξης της διαδικασίας από το δημοτικό συμβούλιο. Η ένταξη του στο πρόγραμμα και η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού ανοίγουν το δρόμο για την σίγουρη υλοποίηση του, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο σχεδιασμό, αν κριθεί απαραίτητο.                                                                                                                                                                               

 Εξωραϊσμός Δασκαλόπετρας                                                                                                                                                                      

Το έργο των Τριών Μύλων αποτελεί μια από τις τρείς προτάσεις του δήμου οι οποίες αρχικά είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όμως  οι άλλες δύο τελικά  απεντάχθηκαν για διαφορετικούς λόγους. Ο Στρ. Γδύσης και η Δ. Φιρριπή σημειώνουν ότι  το έργο του εξωραϊσμού της Δασκαλόπετρας  δεν είναι επιλέξιμο επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή κατασκεύασε  -πριν εγκριθεί το πρόγραμμα - μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο και έκανε το 2009 τα επιχρίσματα στο μόλο του αλιευτικού καταφυγίου. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν απομείνει να γίνουν ακόμη η ανάπλαση της κρήνης (βρύσης του πασά) και η κατασκευή των παραδοσιακών αναβαθμίδων ( πλατειά σκαλοπάτια), τα οποία θα συνδέουν το χώρο με τον επαρχιακό δρόμο Χίου – Καρδαμύλων. Δηλαδή… πληρώνουμε την παλιά πρακτική μερικών δημάρχων που πρώτα κατασκεύαζαν ένα έργο με την δικαιολογία της αναγκαιότητας και μετά προσπαθούσαν να το νομιμοποιήσουν.                                                                                                                                                

Καρνάγιο  στο Γούβι                                                                                                                                                                                                     

  Η δημιουργία του καρνάγιου στο Γούβι του Βροντάδου δεν εντάσσεται, επειδή είναι παράνομα ακόμη όλα τα έργα που έχουν γίνει εκεί. Το μπάζωμα, η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, η διαμόρφωση του θαλάσσιου χώρου και  η πλατεία είναι «στον αέρα». Ακόμη  εκκρεμοδικεί  δικαστική δίωξη της πρώην δημοτικής αρχής του δήμου Ομηρούπολης, επί της οποίας κατασκευάστηκε - όμως - με ομόφωνη αποδοχή του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων του Βροντάδου οι οποίοι το χαρακτηρίζουν απόλυτα χρηστικό και  στολίδι για την περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ