10.3.2023 14:15

Πάνω από 60 ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο στη Χίο μέσα σε 3 μήνες – Βίντεο

Φωνή αγανάκτησης και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου για το συνεχιζόμενο έγκλημα με τις φόλες

Φωνή αγανάκτησης απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της μαζικής θανάτωσης ζώων με φόλες, ύψωσαν το μεσημέρι τις Παρασκευής τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού.

«Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου» και «Κιβωτός του Θοδωρή», με πλακάτ στα χέρια διαδήλωσαν μπροστά την είσοδο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου, την ανάγκη απονομής Δικαιοσύνης, για όσους επιλέγουν τη θανάτωση με φόλες, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός των νεκρών ζώων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι , μόνο μέσα σε 3 μήνες, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ζώων που θανατώθηκαν με δηλητήριο ξεπερνά τα 60, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα αφού δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Λύση η ευσυνειδησία και η στείρωση

Σε δηλώσεις τους, τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων, ανέφεραν ότι, η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι η ευσυνειδησία από την ίδια την κοινωνία, αφού πίσω από ένα αδέσποτο ζώο, πάντα βρίσκεται ένας ασυνείδητος φροντιστής που θεωρεί το ζώο ως «παιχνίδι» και στη συνέχεια το εγκαταλείπει στον δρόμο.

Όπως εξήγησαν, σημαίνοντα ρόλο στον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων αποτελούν τα προγράμματα στειρώσεων κάτι, που σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων.

Αντιστρόφως ανάλογη πάντως είναι η εικόνα για τον πληθυσμό των αδέσποτων γατών στη Χίο, με τα φιλοζωικά σωματεία να επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Χίο είναι δραματική και ιδιαίτερα στα χωριά, όπου η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κόσμου για το θέμα των αδέσποτων υστερεί.

Αναφερόμενοι στον ρόλο του δημοτικού καταφυγίου, τα μέλη των σωματείων εξήγησαν ότι αποτελεί αναγκαιότητα και όχι λύση, αφού ο ρόλος του είναι καθαρά επικουρικός ως προς την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων, προτρέποντας τους πολίτες να υιοθετούν από τα καταφύγια αδέσποτα ζώα και όχι να αγοράζουν.

Πάνω από 100.000 ευρώ οι δαπάνες από τον Δήμο Χίου

Στις κινήσεις του Δήμου Χίου αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σιδερής Ντομάτας.

Ο κ. Ντομάτας, έσπευσε να δηλώσει ότι οι συνολικές δαπάνες από τον Δήμο Χίου για τα αδέσποτα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, χρηματοδοτώντας έτσι μία σειρά δράσεων με κυριότερη, αυτή του προγράμματος στειρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ