23.8.2021 11:02

Όταν οι γονείς λένε ψέματα…

Γράφει η Μαρία Σωτηριανού, Ψυχολόγος Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου

Μυστικά υπάρχουν σε όλες τις οικογένειες, άλλοτε μεγάλα και άλλοτε μικρά. Για να διατηρηθούν αυτά τα μυστικά κρυφά από το παιδί συχνά οι γονείς λένε ψέματα. Λέγοντας ένα ψέμα ή κρύβοντας την αλήθεια θεωρούν ότι έτσι προστατεύουν το παιδί από την ενδεχόμενη στεναχώρια. Ξεχνάνε όμως πως οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμη και αν θεωρούν ότι έχουν φυλάξει και κρύψει καλά το μυστικό τους. Ειδικά μέσα στα μέλη της οικογένειας με το ψέμα είναι σαν να υποτιμούν το ένστικτο και το προαίσθημα του παιδιού. Είναι σαν να του δίνουν διπλό μήνυμα γιατί άλλο αισθάνεται και άλλο λένε ότι συμβαίνει.

Οι γονείς λένε ψέματα γιατί ουσιαστικά προσπαθούν να αποφύγουν και να καλύψουν τα δικά τους οδυνηρά συναισθήματα. Ξέρουν πως αν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα φέρει απορίες στο παιδί που καλούνται να απαντήσουν χωρίς όμως οι ίδιοι να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Συχνά αποφεύγουν τα παιδιά για να μην χρειαστεί να μιλήσουν, χάνοντας έτσι ωραίες και πολύτιμες στιγμές μαζί τους. Επομένως δεν αγχώνονται για τα συναισθήματα των παιδιών αλλά για τα δικά τους…

Λέγοντας ψέματα δημιουργείται μια αναστάτωση και η φαντασία του παιδιού οργιάζει. Συχνά ψάχνει τις ευθύνες στον εαυτό του και οι γονείς βλέπουν μια περίεργη συμπεριφορά, είτε σωματοποιώντας τα συναισθήματα του το παιδί είτε προκαλώντας με παραβατικές συμπεριφορές. Αντίθετα λέγοντας αλήθειες έχουν την δυνατότητα να εξηγήσουν και να ηρεμήσουν το παιδί ανάλογα με την ηλικία που είναι και με όσα μπορεί να αντιληφθεί.

Το παιδί πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή του, είτε από ένα θάνατο, ένα χωρισμό ή μια αρρώστια. Τα αρνητικά συναισθήματα και την αναστάτωση δεν μπορούν να την αποφύγουν, μπορούν όμως να είναι δίπλα του σε ότι χρειαστεί. Το παιδί έχει το δικαίωμα να ξέρει και μέσα από αυτό μαθαίνει να εμπιστεύεται τους γονείς και να νιώθει ασφάλεια. Χτίζονται δυνατοί δεσμοί και μπαίνουν ισχυρά θεμέλια στη σχέση τους. Βάζοντας το μέσα στην πραγματικότητα της ζωής μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τις ανατροπές που μπορεί να προκύψουν.

 Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ