12.6.2013 10:49

Ωρολογιακή βόμβα η ΕΤΑΧ

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠO ΤΑ ΟΠΑΑΧ ΚΑΙ ΤΟ LEADER

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία έχει προγραμματιστεί από ιδιώτες μέσω του leader και δεκάδες επενδυτές καθημερινά αδυνατούν να εισπράξουν τα χρήματα τους από τα ΟΠΑΑΧ λόγω της αρρυθμίας στην οποία βρίσκεται και πάλι η ΕΤΑΧ.

Η πολύπαθη αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Χίου, για ακόμη μια φορά ταλανίζεται από τις αμαρτίες του παρελθόντος και η ευφορία που υπήρχε διάχυτη με την εξασφάλιση των προγραμμάτων πριν από λίγο διάστημα,  αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

Οι εργαζόμενοι

Τα βάσανα των εργαζομένων δεν έχουν τελειωμό. Ήδη τους οφείλονται κάποιες χιλιάδες ευρώ από τα δεδουλευμένα των προηγούμενων χρόνων και η δημοτική αρχή δεν τους αναγνωρίζει εγγράφως αυτές τις οφειλές. Από τους τέσσερις εργαζόμενους στην ΕΤΑΧ,  μία στερείται σύμβασης, ενώ άλλη μία έχει άδεια αναρρωτική και βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας μαζί με τους άλλους δυο συναδέλφους της.

Παρά την επίσχεση υπάρχουν εργαζόμενοι που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επενδυτές βρίσκονται στις θέσεις τους κι εργάζονται κανονικά αλλά δε φτάνει αυτό.

Χωρίς επιτροπή

Η παραπάνω δυσλειτουργία και τα οφειλόμενα έχουν δημιουργήσει προβλήματα, οι επενδύσεις δεν αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή που δε συνεδριάζει πια και όλα έχουν μείνει στάσιμα. Ο κίνδυνος να πέσει η διαδικασία όλη μέσα στον Αύγουστο με ότι αυτό συνεπάγεται για την επίσπευση των διαδικασιών στα αρμόδια υπουργεία που εκείνη την περίοδο υπολειτουργούν είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Ακόμη κι αν αλλάξουν τα μέλη της επιτροπής και πάλι η ίδια καθυστέρηση ίσως και περισσότερη θα υπάρχει για τους επενδυτές.

Κίνδυνος για το Leader

Κι αν η καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων των ΟΠΑΑΧ είναι απλά ένα θέμα, το Leader τείνει να υποστεί πανωλεθρία με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έργα του δημοσίου που έχει προγραμματιστεί να ενταχθούν σε αυτό (Δασκαλόπετρα κ.λπ.) αλλά και για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η υπάλληλος που στους ώμους της πέφτει η ευθύνη για την έκδοση της προκήρυξης, εκείνη που πάντα «χρεώνεται» την προώθηση αυτών των προγραμμάτων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας και το πρόγραμμα έχει κολλήσει.

Ώρα κρίσεως 

Την ώρα που η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ Π. Ντομάτας βρίσκεται εκτός Χίου και ο δήμαρχος δε δείχνει διατεθειμένος να παραχωρήσει τίποτα υπέρ των εργαζομένων. Η ουσία είναι ότι πάνω στην ΕΤΑΧ παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια με θύματα πρώτα από όλα τους εργαζόμενους της που βρίσκονται σε ομηρία χρόνια τώρα και αμέσως μετά όλους τους επενδυτές και κατ’ επέκταση την οικονομία του νησιού. Αν συνεχιστούν οι ερασιτεχνισμοί, τα πείσματα και τα πολιτικά παιχνίδια θα χαθούν για τον τόπο μας εκατομμύρια ευρώ που ούτε τα έχουμε, ούτε τα είχαμε και που σίγουρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα χάσουμε. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και για τον  καθένα ξεχωριστά.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ