24.2.2017 14:19

Οργασμός δουλειάς στα συνεργεία της Μόστρας [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΣΤΑ ΘΥΜΙΑΝΑ

Όλα είναι έτοιμα για το Χιώτικο Καρναβάλι των Θυμιανών. Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα άρματα και τις παραδοσιακές στολές  και ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Μόστρας που κορυφώνονται την Κυριακή με την παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων στους δρόμους των Θυμιανών.

Μπουφέ

Την Τρίτη η διοίκηση του Μ.Ε.Ο.Θ τίμησε τους εθελοντές που δουλεύουν στην κατασκευή των αρμάτων στην κοινοτική αποθήκη και των στολών στα γραφείο του συλλόγου. Με περίσσευμα κεφιού στήθηκε προς τιμή τους ένας ζηλευτός μπουφές, τους μεζέδες του οποίου γεύτηκαν και οι Θυμιανούσοι και Νεχωρούσοι αιρετοί που έδωσαν το παρόν.

Παράδοση

Η πρόεδρος Ερμίνα Τάμαρη δηλώνει ότι συνεχίζουν το έθιμο που παρέλαβαν από τα σινάφια των Στενακούσων, των Πελεκάνων (πελεκητάδων) και των Κτιστάδων και θα το παραδώσουν στους απογόνους τους. Η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να περιορίσουν σε οκτώ τον αριθμό των αρμάτων, να αποκλείσουν την εξαγωγή του εθίμου όπως έκαναν παλιά  με τη συμμετοχή τμημάτων τους σε καρναβαλικές εκδηλώσεις εκτός Χίου, αλλά τους αποζημιώνει η συνεχώς πολλαπλασιαζόμενη συμμετοχή των πληρωμάτων.

«Το σημαντικό είναι ότι έρχονται κοντά μας και μυούνται στο έθιμο πολλά νέα παιδιά. Την Κυριακή ξεκινάμε τη διαδρομή από τις εκκλησίες των Σιναφιών τιμώντας τους προγόνους μας. Φέτος θα παρελάσουν οκτώ άρματα αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται  εντυπωσιακά οι εθελοντές και ο κόσμος που συμμετέχει στα πληρώματα και όλες τις άλλες εκδηλώσεις μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας, προσπαθούμε να παραδώσουμε εμπλουτισμένο στους απογόνους μας το έθιμο που παραλάβαμε από τους προγόνους μας», τονίζει.

Οι νέοι

Με τα σύνεργα στα χέρια και το χαμόγελο στα χείλη μεταξύ άλλων νεαρών στην Κοινοτική αποθήκη δουλεύουν ο 17χρονος Μιχάλης Καντηλώρος, ο 15χρονος Νίκος Ξύδας, ο 13χρονος Μιχάλης Ζηριάς και ο 14χρονος Θοδωρής Στρατάκης.

Ο Μ. Καντηλώρος συμμετέχει για πρώτη φορά στην κατασκευή των αρμάτων, πέρσι παρακολούθησε τη Μόστρα για πρώτη φορά και φέτος αποφάσισε να αναλάβει δράση. Θα συμμετάσχει στα πληρώματα ντυμένος τσολιάς και θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία.

Τον Ν. Ξύδας τον έφερε για πρώτη φορά φέτος ο φίλος του Θ. Στρατάκης. Δεν είναι σίγουρος αν θα εξακολουθήσει να προσφέρει την εθελοντική δουλειά στο έθιμο, όλα θα εξαρτηθούν από τις εντυπώσεις που θα αποκομίσει στο τέλος. Θα ντυθεί στρατιώτης.

Ο Μ. Ζηριάς είναι η παλιοσειρά της παρέας. Στη Μόστρα συμμετέχει οκτώ χρόνια και πέντε στην κατασκευή των αρμάτων. Θα ντυθεί Μεξικάνος. «Ασφαλώς θα συνεχίσω», δηλώνει αποφασιστικά.

Ο Θ. Στρατάκης τον ακολουθεί σε εμπειρία και χρόνια.  Επτά χρόνια δουλεύει στην κατασκευή των αρμάτων και άλλα τόσα παρελαύνει, και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τυρινή Παρασκευή:

  • 17.00 Έναρξη Κηνύγι Κρυμμένου Θησαυρού
  • 20.00 Ανέβασμα της Μόστρας
  • 21.00 Ο Α.Π.Π.Σ Ηρακλής Θυμιανών διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι στο Δημοτικό Σχολέιο Θυμιανών

Το Σάββατο στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή των Απόκρεων με τον Μ.Ε.Ο.Θ. να ενημερώνει ότι το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Ώρα 9:00 Λειτουργία στα εξωκλήσια Αγίου Ιωάννου Στενακουσσών και Αγίου Δημητρίου Κτιστών
  • Ώρα 10:30 Παρέλαση μπάντας κρουστών "Brazillioniko"
  • Ώρα 11:00 Κατέβασμα Μόστρας, αναπαράσταση της μάχης χορεύοντας "Ταλίμι" και "Δετό"
  • Ώρα 12:30 Παρέλαση Αρμάτων και πληρωμάτων στους δρόμους των Θυμιανών
  • Ώρα 1:30 Ο Α.Π.Π.Σ Ηρακλής Θυμιανών διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία "Καρούλι"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ