2.12.2016 9:23

Ορατός κίνδυνος να τσιμεντοποιηθεί ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΕΜΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΩΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Ο μεγαλύτερος (με διαφορά) πνεύμονας πρασίνου εντός της πόλης, το Κτήμα Χωρέμη, έρχεται αντιμέτωπος με τη σοβαρή πιθανότητα οικοπεδοποίησης. Οι προσπάθειες του κ. Γιάννη Χωρέμη να διατηρήσει τα χαρακτηριστική του κτήματος, ως ελάχιστη διαγονεϊκή συμβολή του στην ποιότητα ζωής της πρωτεύουσας του νησιού, προσκρούουν πια στις βουλές της υπερφορολόγησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν εδώ και μέρες ότι η οικογένεια βρίσκεται σε αδιέξοδο όσο η Εφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έκταση περίπου 30 στρ. στην καρδιά της πόλης ως οικοπεδική, απαιτώντας εξωφρενικά ποσά για μια κατ’ ουσίαν γεωργική ζώνη. Στις απαιτήσεις αυτές μάλλον είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες. Ακόμα όμως κι αν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν φέτος, θα είναι αδύνατον για τα επόμενα οικονομικά έτη.

 

Επιβεβαίωση

Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, ότι συζητείται η πώληση μεγάλου τμήματος του κτήματος επιβεβαιώνεται και από τους ιδίους. Μιλώντας στον «π» εξηγούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. «Για τον Γιάννη ήταν στόχος ζωής να διατηρηθεί το κτήμα με τα αρχικά χαρακτηριστικά του. Να διαφυλαχτεί η προοπτική οικοπεδοποίησης της καρδιάς της πόλης μας. Υπό τα σημερινά δεδομένα…», αποδέχεται η κ. Μαρία Χωρέμη.

Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που παρέλαβαν αναγράφει ως καταβλητέα υποχρέωση αμέτρητα μηδενικά καθώς η έκταση φορολογήθηκε ως οικόπεδο εντός οικισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην οικογένεια Χωρέμη.

 

Ο κίνδυνος

Η υπόθεση θα αφορούσε αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες, αν μια τυχόν απόφαση τμηματικής ή εξ’ ολοκλήρου πώλησης δεν έκρυβε τον άμεσο κίνδυνο οικοπεδοποίησης του βασικού πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας. Οι ψηλοί μαντρότοιχοι του κτήματος κρύβουν τα χιλιάδες περιποιημένα οπορωφόρα δέντρα. Ο μελλοντικός ή οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες δεν θα αγοράσουν, προφανώς, οικόπεδο – φιλέτο για να ποτίζουν τις μανταρινιές ή τις λεμονιές του.

 

Υπάρχουν περιθώρια;

Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν αφενός την ιστορικότητα του Κτήματος και την τεράστια προσφορά της οικογένειας για τον τόπο, αφετέρου το γεγονός ότι ελάχιστες διαφοροποιήσεις έχει υποστεί ως προς την χρήση του τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ώρα να χαθεί ο τελευταίος μεγάλος πράσινος πνεύμονας;

Ο Δήμος Χίου οφείλει να διερευνήσει όλα τα δεδομένα που προκύπτουν και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αντέχουμε να δούμε το Κτήμα να οικοπεδοποιείται ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης; Η πόλη αντέχει να στερηθεί χιλιάδες δέντρα στο βωμό των δεδομένα παράλογων απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού, που έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται οι μανταρινιές εν δυνάμει τσιμεντοκολώνες; 

Το θέμα οφείλει να απασχολήσει άμεσα το Δήμο, βουλευτές, Περιφέρεια και την κοινωνία στο σύνολο της. Με το Γιάννη Χωρέμη να χρειάζεται επίσης να προστατέψει την οικογενειακή φήμη και να μην προχωρήσει σε καμία βιαστική κίνηση αν πρώτα η τοπική κοινωνία δεν εξετάσει αν είναι σε θέση να διασώσει το κτήμα στη σημερινή μορφή του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ