24.11.2014 9:58

Ομοφωνία για τις νέες φυλακές

- «ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ» ΖΗΤΑ Ο Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Στην επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου της «Θέμις Κατασκευαστική», της εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή σωφρονιστικών καταστημάτων και δικαστικών μεγάρων εστιάζουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, το θέμα επιτέλους να αρχίσει να δρομολογείται.

Σε πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου αλλά και του Δημάρχου Μ. Βουρνού τέθηκαν οι λεπτομέρειες του θέματος ενώ διατυπώθηκε κι η στήριξη της νέας δημοτικής αρχής στην ανέγερση του νέου καταστήματος κράτησης στο νησί.

Τα δεδομένα

Στην ενημέρωση που παρείχαν οι σωφρονιστικοί στον Μ. Βουρνού υπογραμμίστηκαν τα θετικά οφέλη που προκύπτουν τόσο από την παραμονή των φυλακών στη Χίο όσο και από την ανέγερση των νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φυλακές αφήνουν στην τοπική οικονομία πάνω από 2,5 εκ. ευρώ τον χρόνο ενώ αποτελούν παράγοντα οικονομικής σταθερότητας καθώς τονώνουν και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν γύρω από αυτές.

Σημαντικό σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς είναι και το γεγονός ότι η παραμονή των δικαστικών φυλακών στη Χίο όχι μόνο διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτές, αλλά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας καθώς θα απαιτηθεί ικανός αριθμός εργαζομένων για να λειτουργήσει το νέο κτίριο το οποίο υπολογίζεται διπλάσιας χωρητικότητας κρατουμένων.

Στα όρια της παρεξήγησης

Να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις που θα έχει η ανέγερση κι εγκατάσταση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος σε όποιο σημείο τελικά επιλεγεί, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μ. Βουρνούς. Η αναφορά του Δημάρχου άφησε αρχικά υπόνοιες για την στάση που τελικά θα κρατήσει η δημοτική αρχή.

Ωστόσο, οι διευκρινήσεις που έσπευσε να δώσει και μέσω του «π» ο κ. Βουρνούς ξεδιαλύνουν τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις μπορεί να μεταδόθηκαν.

«Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει και θετικές και αρνητικές πλευρές. Αυτό το οποίο ζήτησα και μάλλον δεν έγινε σαφές είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και τις αρνητικές επιπτώσεις ώστε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες για να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της δημιουργίας νέων φυλακών και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ότι παραμένουν οι φυλακές εδώ, πέρα από τα οικονομικά οφέλη ή τις θέσεις εργασίες δείχνει ότι η Χίος συνεχίζει και παραμένει στη διοικητική μηχανή της Ελλάδας», δήλωσε στον «π» ο Μ. Βουρνούς βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία .

 Μέχρι τέλος του χρόνου

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη των στελεχών της «Θέμιδος» την Τετάρτη επικεντρώνονται κατ’ αρχήν στην επιλογή των τριών επικρατέστερων οικοπέδων που θα προταθούν για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Μετά από αυτό το στάδιο σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα αναμένεται η οριστική επιλογή του χώρου που πιθανότατα θα γίνει γνωστό μέχρι τέλος του χρόνου ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο, αυτό των μελετών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ