1.8.2014 10:05

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από τη Λιβύη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας), 12 από την Κύπρο, 78 από την Κίνα, 10 από τη Βρετανία, 7 από το Βέλγιο, 1 από τη Ρωσία και 1 από την Αλβανία.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη.

Υπό δύσκολες συνθήκες η επιχείρηση

Υπό δύσκολες συνθήκες έγινε η επιβίβαση στη φρεγάτα του ΠΝ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών, το «Σαλαμίς» κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού. Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους.

Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το «Σαλαμίς» τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής.
Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ