5.6.2015 16:32

Οι "Mastiholics" ενισχύουν την online ταυτότητα της μαστίχας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Να διαδώσουν τη μαστίχα ως πολιτιστική κληρονομιά της Χίου και του Αιγαίου μέσα όμως από το διαδίκτυο, επιχειρεί το δίκτυο εθελοντών Mastiholics που δημιούργηθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης και το εργαστήριο διαχείρισης πληροφορίας i4M Lab.

Σκοπός του δικτύου εθελοντών είναι η ανάπτυξη στρατηγικής για την ενίσχυση της online ταυτότητας για τη Μαστίχα, σε δύο  διαστάσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάπτυξη θεματικού portal για την Μαστίχα και τα Μαστιχοχώρια της Χίου, στη διεύθυνση www.mastihawonder.com.

Το portal θα προβάλλει την παράδοση, τον αγώνα της καλλιέργειας και την μοναδικότητα της μαστίχας. Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των καταγεγραμμένων πληροφοριών, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, για το φυτό, την καλλιέργειά του, το προϊόν που παράγεται, τις χρήσεις του αλλά και τα ευεργετικά του αποτελέσματα για τον άνθρωπο. Παράλληλα, δημιουργείται ένας οδηγός για τους επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας.

Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με τη διαμόρφωση στρατηγικής ψηφιακής προώθησης της μαστίχας (digital marketing) με αιχμή τη Wikipedia και το Wikitravel, και χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και τις μεθόδους crowdsourcing για την συλλογή πολυμεσικού περιεχομένου με θέμα τη Μαστίχα, τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας, την ιστορία του προϊόντος κλπ.

Σε αυτήν την πλευρά της προσπάθειας, οι εθελοντές θα συνεργαστούν με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) που διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ