25.10.2012 12:39

Ωδίνες τοκετού για τη γέννηση ενός ενιαίου φορέα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

H  διεύρυνση της υπάρχουσας γραμματείας με κάλυψη όλων των γεωγραφικών, εργασιακών και κοινωνικών τομέων, η δημιουργία τοπικών γραφείων σε κάθε Καλλικρατικό δήμο, κλαδικών οργάνων, η αξιοποίηση των νέων μελών με προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των παλιών και η συνέχιση της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών αποφασίστηκαν στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. με στόχο τη σταδιακή ενοποίηση του.
Οι διεργασίες για την πολιτική και οργανωτική ενοποίηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο έως το Μάιο του 2013 να έχει μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα, αλλά, όπως όλοι οι τοκετοί, έτσι και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τις ωδίνες τους.
 
Τοποθετήσεις
Στο πρώτο μέρος της συνέλευσης έγινε ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το Β. Αποστόλου, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,  πολιτική αναφορά για την εσωκομματική περιρέουσα ατμόσφαιρα και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση από το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μ. Σφυράκη και η παρουσίαση από το Δ. Τσούχλη ενός πρώτου πλαισίου αρχών, που μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, με κύριο μέλημα τη μορφή του νέου κόμματος, τους σκοπούς, τους  άξονες και τον τρόπο παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία. Προβλημάτισε ταυτόχρονα η περιορισμένη συμμετοχή στελεχών, κάτι λιγότερα από 40.      
 
Ο μετασχηματισμός
Στην πορεία προς το ενιαίο κόμμα διαφάνηκε και σε τοπικό επίπεδο ότι τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν όλα τα παλιά προβλήματα της συμμαχίας, όπως η συγκρότηση σε ενιαίο ή πολυτασικό φορέα και για το αν ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους πρέπει να είναι και η συνεργασία με τα άλλα αριστερά κόμματα. Ζωτικό διακύβευμα είναι το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα, προοπτική με την οποία διαφωνούν κυρίως οι ανένταχτοι και οι εκπρόσωποι τάσεων και ρευμάτων.
Σε θεωρητικό επίπεδο έχει τεθεί σε διαβούλευση το σενάριο  ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα και το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο να παραμείνει σχετικά ανεξάρτητο, χωρίς τίποτα δεδομένο ακόμη. Δεν αποκλείεται αυτή η συζήτηση να ανοίξει στην 5η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν κάποιες κινήσεις που θέλουν τη συνεργασία, όχι όμως και την κομματική ένταξη. Στην πρωτολογία του ο Μ. Σφυράκης τόνισε ότι το κόμμα οφείλει να έχει πολιτική και κοινωνική ευελιξία, καθώς η συζήτηση για το πρόγραμμα και τα οργανωτικά ξεπερνιέται από μία πραγματικότητα που έχει πολύ έντονο το στοιχείο της σύγκρουσης.
 
Οι επόμενες κινήσεις 
Μέσα στις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί στη Νομαρχιακή η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και έως τα τέλη Νοεμβρίου θα  πρέπει να έχουν εκλεγεί οι αντιπρόσωποι της για την 5η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη. 
Βαδίζοντας προς το συνέδριο της άνοιξης, όπου θα επανεκλεγούν όλα τα όργανα του νέου κόμματος, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώνονται σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, θα συντονίζονται σε επίπεδο νομού και περιφέρειας, αλλά δεν θα πραγματοποιήσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ