18.4.2018 23:33

Ο κρίσιμος ρόλος της Παγχιακής στην απόφαση του ΣτΕ

Βήμα προς βήμα τις ενέργειες που έγιναν μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αίρεται ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά περιγράφει με ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα. Σ’ αυτήν αναφέρει:

* Στις 27 Μαρτίου του 2017 η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο, τα προβλήματα που απορρέουν από το μεταναστευτικό ζήτημα ,τα οποία έχουν επωμιστεί μονομερώς τα Ελληνικά νησιά.

Καταθέτει πλήρες τεύχος που αναλύει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό, το οποίο εμπεριέχει και την γνωμάτευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, μεταφρασμένη στα αγγλικά. (https://issuu.com/panxiaki_epitropi_agona/docs/pagxiaki_epitropi_agona__1_).

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία της Π.Ε.Α. στο Ευρωκοινοβούλιο : ''Άλλωστε ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, προήλθε από αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας , όπως έχει αποφανθεί επισήμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου.''

Όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων και με δεδομένη την απροθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης να το πράξει, αναφερθήκαμε στα εξής : ''Επίσης διαφημίζεται ως μέγιστη προτεραιότητα η φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων. Πως όμως μπορεί να εξηγηθεί ότι παρά την πληθώρα των ναυτικών δυνάμεων επιτήρησης και του τεράστιου κόστους λειτουργίας(FRONTEX, NATO, κλπ), οι βάρκες συνεχίζουν να περνάνε ανενόχλητες από τις Τουρκικές ακτές; ''

* Στις 15 Ιουνίου του 2017, έγινε ίσως η καθοριστικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στη Χίο, με συμμετοχή χιλιάδων Χιωτών, που ζήτησαν να μπει ένα στοπ στην υποβάθμιση του νησιού τους από τις συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος.

Μικρό απόσπασμα από την ομιλία εκείνης της ημέρας : ''Κι όμως η Ελλάδα δέχεται μεταναστευτικό πληθυσμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Είδατε ποτέ να τίθεται κάποια περιοχή σε καραντίνα, λες και είναι μολυσμένη, όπως κάνουν τώρα στη Χίο;

Είδατε ποτέ κάποια Ελληνική Κυβέρνηση να εκβιάζει και να λασπολογεί περιοχή της Ελλάδας και μάλιστα ακριτική, όπως κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χίο;

Είδατε ποτέ την Κέρκυρα, Τα Ιωάννινα, την Δράμα ή τον Έβρο να απομονώνονται λες και να μην ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια;''

* Στις 30-6-2017 έγινε αντιληπτή από μέλη της Π.Ε.Α. η απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου (ΑΔΑ: ΩΒΘΙ465ΧΘΕ-ΜΚΡ) που αφορούσε στον γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα πέντε νησιά (Χίος , Λέσβος, Σάμος, Κως και Λέρος). Ήταν ουσιαστικά μία έμμεση παραδοχή ότι στη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν υπήρχε πουθενά ως προϋπόθεση ο υποχρεωτικός εγκλωβισμός στα νησιά και η εξέταση του ασύλου, αλλά κατά κύριο λόγο επιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και εφαρμόστηκε πιστά από τη κυβέρνηση ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και στην κοινή λογική.

Μετά την άμεση ενημέρωση που έγινε προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου ,αποφασίστηκε από τον τελευταίο η προσφυγή στο ΣτΕ για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου ακολούθησαν οι δικηγορικοί σύλλογοι των άλλων νησιών και κατέθεσαν από κοινού την αίτηση ακύρωσης στις 3-8-2017 με αριθμό κατάθεσης 2245.

Πολύ αργότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στις 19-10-2017 , κατέθεσε παρόμοια αίτηση ακύρωσης (με αριθμό 2806) και τελικά το ΣτΕ τις συνεκδίκασε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ αντιθέτως όσοι πρόσφυγες-μετανάστες εισέλθουν στα νησιά από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια.

Η απόφαση λοιπόν για την προσφυγή στο ΣτΕ δεν ελήφθη από ανθρωπιστικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία όπως ίσως θα ανέμενε κάποιος, αλλά από τους Δικηγορικούς Συλλόγους των νησιών (με μπροστάρη αυτόν της Χίου) που προσπάθησαν να προστατεύσουν τις τοπικές κοινωνίες!

* Στις 26-1-2018 ο Δήμος Χίου καταθέτει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, κατά της Κ.Υ.Α. ( 6420/30-11-2017) που αφορούσε την χωροθέτηση της ΒΙΑΛ και ουσιαστικά θα ενείχε νομότυπα, άδεια επέκτασης του χοτσποτ της Χίου.

Είχε προηγηθεί η επιστολή προς τον Δήμο Χίου από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα στις 7-12-2017, (για τη δυνατότητα προσβολής ενώπιον του ΣτΕ, η οποία θα καταστούσε ΜΗ νόμιμη κάθε εργασία στη ΒΙ.ΑΛ.), μιας και ο Δήμος Χίου δεν φημίζεται για τη διεκδικητική του ικανότητα! (https://www.facebook.com/PagxiakhEpitropiAgona/photos/a.1877961699093346.1073741828.1876585125897670/2133115240244656/?type=3&theater)

* Στις 28-2-2018 σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή του Προέδρου της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, επιβλήθηκε για πρώτη φορά αριθμητικό πλαφόν (1274 άτομα) στο ανεξέλεγκτο στοίβαγμα ανθρώπων, και σταμάτημα κάθε έργου επέκτασης του κέντρου της ΒΙΑΛ ,διακαή πόθο του προηγούμενου Υπουργού Μεταναστευτικής, κ. Μουζάλα.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν , ότι ο αγώνας και οι προσπάθειες είναι συνεχείς γιατί δεν είναι δυνατό οι τοπικές κοινωνίες να αποδεχτούν την καταστροφή τους και μάλιστα αμαχητί.

Τα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από το μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά ,αλλά κυρίως τους σοβαρότατους γεωπολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν γι αυτά ,αντιλήφθηκε ακόμη και ο κ. Βίτσας που δηλώνει πλέον ότι δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων δομών στα νησιά .Το περίεργο όμως είναι ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι , ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος μεταναστευτικού αλλά πρωτίστως ο ίδιος ο δήμαρχος είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι απαιτείται η κατασκευή νέου κέντρου είτε με την μορφή ΠΡΟΚΕΚΑ είτε με την μορφή ενός υπερκέντρου γιατί έτσι θεωρούν ότι οχυρώνεται (!) το νησί και συγχρόνως επιστρέφει στην κανονικότητα!

Η Ε.Ε. προσπαθεί και επιβάλει συνεχή μέτρα πίεσης προς τα νησιά χρησιμοποιώντας τα ως χώρο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών .Η Ελλάδα δυστυχώς το αποδέχεται σιωπηρά ίσως και έναντι οικονομικής βοηθείας από την Ε.Ε.. Αποδέχεται όμως την συνεχή ομηρία τους, λειτουργώντας ακόμα και αποσταθεροποιητικά προς αυτά, ανατροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την βουλιμία της Τουρκικής πολιτικής σκηνής.

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ