25.5.2015 10:30

«O χορός των σκουπιδιών στα Μαύρα Βόλια»

ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΕΠΑΓΓΛΕΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...

Φωνή αγανάκτησης υψώνουν μέσω του «π» οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Εμπορειού και της παραλίας Μαύρα Βόλια των νοτιοχώρων που κατατάσσεται πέραν των άλλων στις ομορφότερες της χώρας.

Μέσα από φωτογραφίες αλλά και δηλώσεις τους, επισημαίνουν την αδιαφορία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και του Δήμου να προκαλέσει μια τάξη στην περιοχή, πόσο μάλλον από τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες οι παραλίες είναι επισκέψιμες, με τον κόσμο να αντικρίζει σωρούς σκουπιδιών στην παραλία και στα στενά, οι κάδοι απορριμμάτων να μην αδειάζουν, τα σκουπίδια να έχουν μεταφερθεί στις ακτές και γενικότερα η εικόνα να προκαλεί σκηνές απαξιωτικές για την

«Οι εικόνες αυτές δεν είναι μιας μέρας αλλά πολλών ημερών και εβδομάδων. Ένα φουσκωτό σκάφος στη μέση της παραλίας είναι παρατημένο εδώ και αρκετές μέρες έπειτα από την άφιξη των 50 περίπου μεταναστών καθώς και τα σκουπίδια που δημιούργησαν, πλαστικά μπουκάλια, εσώρουχα, κάλτσες, πάνες μωρών, σακούλες τα οποία παίρνει ο αέρας και έχουν απλωθεί παντού. Επίσης ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Μαΐου οι επιχειρήσεις όλες ανοιχτές εδώ και ένα μήνα και στο λιμάνι οι μικροί κάδοι σκουπιδιών είναι όλοι σπασμένοι  όπως και τα φωτιστικά και το βράδυ επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, ώστε μόνο με φακό μπορεί κάποιος να βγει και να περπατήσει.. Μιλάμε δηλαδή για άκρως τουριστική εικόνα!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι στον «π».

Καθαριότητα, συγκοινωνία, παρκινγκ, σήμανση προς την παραλία, διευκολύνσεις και υπηρεσίες για τους λουόμενους αλλά και για  τα σκάφη που μένουν εκεί όλο το καλοκαίρι, όλες οι στοιχειώδεις και αυτονόητες υπηρεσίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή κάποιες από αυτές λειτουργούν περιστασιακά τον Ιούλιο μόνο και τον Αύγουστο!  «Μα εμείς υποτίθεται ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο; Ρητορικό το ερώτημα. Και βέβαια οι επαγγελματίες εκεί συνεχίζουν προκαταβολικά να πληρώνουν τους φόρους τους στο Δήμο και το Λιμενικό ταμείο χωρίς ανταπόδοση και χωρίς καμία βοήθεια και συμπαράσταση» συμπληρώνουν με νόημα.

 

«Οι ευθύνες σε όλους μας»

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση του τουρισμού στη Χίο φέρουν όλοι ανεξαιρέτως σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής.  «Οι επαγγελματίες του τουρισμού με την αδιαφορία, την ανύπαρκτη συνεργασία μας, τον ωχαδερφισμό μας και την έλλειψη τουριστικής παιδείας και αντίληψης που μας χαρακτηρίζει κατά την πλειοψηφία. Γιατί πάντα και για όλα φταίνε οι άλλοι. Η  ευθύνη, η υποχρέωση είναι  των άλλων!  Είναι τόσο εύκολο! Να φταίνε οι άλλοι!  Να φταίει το κράτος, ο δήμος, ο γείτονας, ο φίλος, ο σύντροφος, ο εργοδότης, ο συνάδελφος..

Και πάντα υπάρχει ένας τρόπος ώστε λογικά να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όντως κάποιος άλλος φταίει!  Μαγικό σας λέω! Και πανεύκολο! Μόνο που μακροπρόθεσμα αυτό το τερτίπι  λειτουργεί σαν μπούμερανγκ!», υποστηρίζουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εάν δεν ήταν οι Τούρκοι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια να τονώνουν την οικονομία του νησιού, η κατάσταση θα είχε αγγίξει τα όρια της απελπισίας.

 

Προλαβαίνουν

Επειδή σίγουρα και στο Δήμο αντιλαμβάνονται την δύναμη της εικόνας όπως την κρατούν στον μυαλό τους οι επισκέπτες στα Μαύρα Βόλια, ας προσπαθήσουν άμεσα να αποκαταστήσουν την τραγική για την περίοδο που διανύουμε κατάσταση στην περιοχή. Μάζεμα των απορριμμάτων, τοποθέτηση καθαρών κάδων, σήμανση και άλλες βασικές μικρές υποδομές είναι απαραίτητες προκειμένου να μην εκτεθεί ο τόπος περαιτέρω στους εναπομείναντες επισκέπτες του τόπου....

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ