27.3.2024 13:12

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου αποχαιρετά τον Δημήτριο Λινό

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, συνήλθε σήμερα 26/3/2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Ροδοκανάκη επι τω αγγέλματι του θανάτου του συμπατριώτη μας, Δημητρίου Λινού του Ζαννή και της Αγγελικής, πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και αποφάσισε τα εξής:

1. Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος.

«Ο Δημήτριος Λινός του Ζαννή και της Αγγελικής, που τίμησε το νησί μας, τη Χίο, υπηρετώντας 40 ολόκληρα χρόνια τη Δικαιοσύνη, με αφοσίωση, υψηλή νομική κατάρτιση, με σθένος και αντικειμενικότητα, υπήρξε συνάμα ένας σπουδαίος σύγχρονος άνθρωπος με υψηλό αξιακό κώδικα Αρχών, που φεύγοντας από την επίγεια ζωή μας, στις 21 Μαρτίου 2024, μας άφησε παρακαταθήκη και οδηγό σαν πολίτης και σαν ανώτατος Δικαστής. Γεννημένος το 1939 στη Χίο, έλαβε τη δημοτική και γυμνασιακή του εκπαίδευση στα σχολεία του νησιού μας, που του έδωσαν στέρεες βάσεις και θέληση, για να εισέλθει το 1957 στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. από την οποία απεφοίτησε αριστεύσας. ΄Ονειρό του ήταν να υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη με το βέλτιστο δυνατό τρόπο και τούτο επιτεύχθηκε όταν το 1967 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα, ερχόμενος πρώτος στο σχετικό διαγωνισμό, οπότε και διορίσθηκε πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Πολύ γρήγορα έδειξε τις αρετές του ως Δικαστής και ανέβηκε επαξίως όλες τις βαθμίδες του λειτουργήματός του και το 2002 επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ τον Ιούλιο του 2003 κατακτά το αξίωμα του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας, ως την ύψιστη διάκριση και ευθύνη, στη δικαστηριακή του θητεία. Τη θέση, του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τίμησε από του έτους 2003, που του ανατέθηκε από την Πολιτεία έως τον Ιούλιο του 2006 που απεχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, έχοντας υπηρετήσει με αφοσίωση, αυταπάρνηση, επιστημοσύνη τη Δικαιοσύνη, επί 40 συναπτά έτη!

Τον Δημήτριο Λινό τον ενδιέφερε πέρα από τη πίστη, την εργατικότητά του, το καθήκον στην υπηρεσία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης ως θεσμό, η έκφραση του ίδιου του Δικαστικού Σώματος δια την «Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» για την επαναλειτουργία της οποίας πρωτοστάτησε εν έτει 1975, εκλεγόμενος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Προεδρείου της. Ενεργό μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών εταιρειών, μετείχε τακτικά σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές λόγω της άριστης περί των νομικών, κατάρτισής του, δεν έλειπε από επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από μαθητής σχεδόν και έφηβος, στόχευσε με πάθος και πίστη να υπηρετήσει από θέση ευθύνης την Δικαιοσύνη ως Δικαστής. Με αυτή του την ιδιότητα άφησε το δικό του ευκρινές, σημαντικό και σπουδαίο «αποτύπωμα» σαν Δικαστής καριέρας, τόσο με τη νομομάθειά του όσο και με το ευρύ φάσμα των γνώσεων πού είχε, αλλά και με την φιλαλληλία και την φιλανθρωπία που κυριαρχούσαν στην προσωπικότητά του, αφού υπήρξε κατά γενική ομολογία ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές και ευγένεια που αντικατοπτριζόταν, στην ήρεμη έκφραση του προσώπου του και στη στοχαστική του ομιλία, σαν μια στιγμή συνάντησης ανάμεσα στο Θεό και τα καθ ημάς. Κι ωστόσο χιουμορίστας και πνευματώδης μαζί, άνθρωπος της ζωής και της κουβέντας της «ανήσυχης και της γλυκόπικρα χιώτικης» με τους νησιώτες, στη ταβέρνα του αγαπημένου του μικρανηψιού Γιάννη Λινού-Χότζα, αναμεσίς σε δυό ρουφηξιές λατρεμένου τσιγάρου και δυό γουλιές ούζου με πάγο, τα καλοκαιριάτικα βράδυα συνομιλούν τώρα, στις αναμνήσεις μας με τον σπουδαίο Χιώτη, Δικαστή και Άνθρωπο, αείμνηστο Δημήτρη Λινό! Οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών έγραψε τη δική του διαδρομή στα έδρανα της Δικαιοσύνης από πολλές θέσεις ευθύνης, με κορωνίδα όλων το αξίωμα του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στη θητεία του 2003-06. Για την τόσο σπουδαία και σημαντική διαδρομή του, το άτεγκτο ήθος του στο Δικαστικό Σώμα και στη Δικαιοσύνη τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Για τη πίστη και τη προσήλωσή του στην Ορθοδοξία, τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, ενώ η Λιθουανία τον τίμησε δια του Προέδρου της, με το ανώτερο Παράσημο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ως άνθρωπος αγαπούσε ιδιαίτερα το νησί του, που το επισκεπτόταν ανελλιπώς το Πάσχα και το καλοκαίρι, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στη θάλασσα και στη παραλία της Αγίας Φωτιάς, που του άρεσε τόσο να κολυμπά. Στη βιοτή του συνάντησε δυσκολίες όταν στερήθηκε και πένθησε στα πρώτα του βήματα τη σύζυγό του Φρόλη (Αφροδίτη) Γεωργακώδη που απεβίωσε ανεπάντεχα λόγω ασθενείας, έχοντας ήδη αποκτήσει μαζί της, δύο παιδιά, για τα οποία στάθηκε πατέρας και μητέρα φροντίζοντάς τα, έως ότου η ζωή του χαμογέλασε ξανά στο πρόσωπο της δεύτερης συζύγου του, Μαρίας Ευαγγελοπούλου για ν ακολουθήσει η ευλογία, του τρίτου παιδιού τους και να γίνει μητέρα για όλα! Ως οικογενειάρχης και πατέρας αξιώθηκε να δεί το μεγάλωμα των τριών πανάξιων παιδιών του, του Ζαννή, του Χριστόφορου και του Στυλιανού Μάρκελου. Από τα παιδιά του, ο γυιός του Χριστόφορος Λινός, ακολουθεί ήδη με επιτυχία τα βήματά του, στο Δικαστικό Σώμα ως Πρόεδρος και Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώνοντας στις δικές του αξίες και γνώσεις, ό,τι λαμπρό διδάχθηκε από τον εκλιπόντα και αείμνηστο πατέρα του.

Ως δικηγόροι και άμισθοι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης μα και ως Χιώτες είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον άνθρωπο, τον Δικαστή και τον συμπατριώτη Δημήτριο Λινό, που πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ευτυχισμένος πατέρας και υπηρέτης του Δικαίου και της Νομικής Επιστήμης, που επιτέλεσε το καθήκον του με πληρότητα και διακρίσεις εξαιρετικές, προς όλες τις κατευθύνσεις, βοηθούμενος σε όλα αυτά, πέραν των αρετών και της εκπαίδευσής του, από τη προσήλωσή του στη Πίστη της Ορθοδοξίας έχοντας ανοικτή τη ψυχή του στα μονοπάτια του θείου και της Αγάπης, ένα εφόδιο καλωσύνης που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό του, με ένα άδολο χαμόγελο σαν καλημέριζε τους ανθρώπους του νησιού και τα κύματα της Αη Φωτιάς. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

2. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπατριώτη μας Δημητρίου Λινού αποδίδει ποσό αξίας 200,00 ευρώ υπέρ του Φιλοπτώχου Ταμείου Μητρόπολης Χίου και ποσό αξίας 100,00 ευρώ υπέρ του Γηροκομείου Χίου «Ζωρζής Μιχαληνός», διαβιβάζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αποστέλλοντας το παρόν ψήφισμα, -που θα δώσει προς δημοσίευση στον τοπικό Τύπο, στη σύζυγό του Μαρία Ευαγγελοπούλου Λινού και στα παιδιά του, Ζαννή, Χριστόφορο και Στυλιανό Μάρκελλο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ