15.4.2024 5:26

Ο διαχρονικός Θεόδωρος Κάστανος στον ΦΟΒ (pics)

Μια ημερίδα που τίμησε βαθιά και ουσιαστικά τον πάντα επίκαιρο Βρονταδούση Παιδαγωγό Θεόδωρο Κάστανο, πραγματοποίησε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και με την αρωγή του Δήμου Χίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΟΒ, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου 2024. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του φετινού εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΦΟΒ.

Για τον πραγματικά πρωτοπόρο και ρομαντικό μαχητή Δάσκαλο που άλλαξε το πνεύμα και τις συνήθειες της Εκπαίδευσης αναβαθμίζοντάς την και γι αυτό κυνηγήθηκε σε δύσκολες εποχές που όλα ήταν ρευστά... μίλησαν δια ζώσης  στην εκδήλωση... ο Γιώργος Παντελίδης, Συντ. Δάσκαλος και πρ. Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, ο Αθανάσιος Καραφύλλης Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση του ΦΟΒ και ήρθε στη Χίο, ο Αδαμάντιος Παπασταμάτης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Σταμάτιος Βούλγαρης Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου... και ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης, επίσης Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρεμβλήθηκαν διαδικτυακοί χαιρετισμοί από τις Διευθύντριες του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης « Θεόδωρος Κάστανος » και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας « Θεόδωρος Κάστανος », καθώς και από τον Αντώνιο Μινάρδο, δισέγγονο του εμπνευσμένου και ξεχωριστού Χιώτη Βρονταδούση Παιδαγωγού Θεόδωρου Κάστανου.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη διαχρονικότητα των απόψεων και των δράσεων του Θεόδωρου Κάστανου, όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης και διαμόρφωσης ωφέλιμων κοινωνικών προσωπικοτήτων, απόψεις και δράσεις που είναι μπροστά κι από την εποχή μας ακόμα κι όχι μόνο από την εποχή του μπροστά ( γεννήθηκε το 1888 και έφυγε από τη ζωή το 1932 σε ηλικία 44 ετών, μαχόμενος φιλότιμα στην εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα συντηρητικοί κύκλοι τον « λιθοβολούσαν » και οι μαθητές και ο κόσμος της Φλώρινας, που υπηρετούσε ως Εκπαιδευτικός, τον περιέβαλε με αγάπη και θαυμασμό )...

Μίλησε, έγραψε και εφάρμοσε πράγματα που προωθούν τη πραγματική συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική τους διαδικασία... και την ενίσχυση της φιλομάθειας από εσωτερικά κίνητρα, που αυτά είναι τα εφαλτήρια, που κάνουν τη μάθηση ωφέλιμη για την κοινωνία και για τον άνθρωπο...

Οι ομιλίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ωφέλιμες για εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς... αλλά και για όλους μας... Αξίζει και με το παραπάνω να τις παρακολουθήσετε στη διαδικτυακή σελίδα του ΠΟΛΙΤΗ... Ήταν πραγματικά μια εκδήλωση, που τίμησε όχι μόνο τον πάντα επίκαιρο Βρονταδούση Παιδαγωγό Θεόδωρο Κάστανο, αλλά τίμησε και τον ΦΟΒ με τις πάντα εύστοχες Πνευματικές και Κοινωνικές δράσεις του...

Ο Πρόεδρος του ΦΟΒ Πολύδωρος Στείρος που με τόση φροντίδα ετοίμασε την  εκδήλωση, απουσίαζε λόγω ασθενείας, αλλά παρακολούθησε live την ημερίδα γιατί με το πνεύμα του ήταν εκεί... μέχρι να επιστρέψει σύντομα δριμύτερος και δια ζώσης...Την εκδήλωση συντόνισε η Υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου και Γενική Γραμματέας του ΦΟΒ, Γιασεμή Αμπαζή. 

Την ημερίδα για τον Θεόδωρο Κάστανο παρακολούθησε κοινό της Χίου με ανοιχτούς ορίζοντες στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση...

Η πραγματικά όμορφη και χαρούμενη Χορωδία του ΦΟΒ με μαέστρο το Σταύρο Στείρο, ομόρφυνε τη βραδιά, αποδίδοντας τέσσερα μικρά τραγούδια σε στίχους του Θεόδωρου Κάστανου ( γιατί ήθελε μαθητές ευτυχισμένους )... και η μαθήτρια του Γυμνασίου Βροντάδου Κωνσταντίνα Παντελόγλου, τραγουδησε σόλο, υπέροχα και αισθαντικά, το γνωστό τραγούδι « Μικρή Πατρίδα »... « δεν έκανα ταξίδια μακρινά, τα χρόνια μου ήταν ρίζες ήταν δέντρα...».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ