22.2.2017 15:39

Ο βαρύς λογαριασμός του 2017

Για όποιον κοιτά πέρα από τη μύτη του ήταν απολύτως αναμενόμενο. Η σεζόν του 2017 θα είναι πολύ δυσκολότερη από την περσινή για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Μιλούσα χθες με έναν από τους σοβαρότερους διευθυντές ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης.

«Είμαστε αισθητά πιεσμένοι συγκριτικά με πέρσι. Ο τζίρος από τις Μ.Κ.Ο. και τη Frontex έπεσε κάτω από το μισό. Οι προβλέψεις για το πώς θα κυλήσει η χρονιά είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες», εξηγούσε.

Και από κρατήσεις σε καθαρά τουριστικό αντικείμενο, τόλμησα να ρωτήσω. Την απάντηση διαδέχθηκε το γέλιο. «Τι ρωτάς; Τα ξέρεις. Κρατήσεις έχουμε μόνο από Σλοβένους, αν δεν ακυρωθούν κι αυτές τέλος Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η εικόνα

Τα προλέγαμε αυτά κάποιοι. Φωνάζαμε ότι η πρόσκαιρη ευφορία από τους τζίρους των πέριξ του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού σύντομα θα σβήσει. Και στο τέλος θα μείνουμε εμείς, η φήμη του νησιού με το προσφυγικό πρόβλημα και μια τουριστική αγορά ισοπεδωμένη, σαφώς όχι μόνο από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά έχοντας εγκαταλείψει για ένα – δυο χρόνια κάθε σοβαρή προσπάθεια να κρατηθεί το νησί στο τουριστικό προσκήνιο.

Ο λογαριασμός έρχεται πιο σύντομα από όσο τον περιμέναμε. Μέσα στο 2017 θα κληθούμε να τον πληρώσουμε και δεν ξέρω, ειλικρινά, ποιοι έχουν πορτοφόλι ικανό να τον αντέξει.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ