14.1.2017 15:25

Νότης Μαριάς: Τραγική η κατάσταση στις δομές της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Η ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το είδος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν με κύρια κατεύθυνση την Ε.Ε. αλλά και την ελληνική Κυβέρνηση, περιέγραψε από τη Χίο όπου βρέθηκε ο ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μοντέλο δράσης που αναπτύσσεται στη Χίο από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα αποκτά μιμητές σε όλη την Ελλάδα. «Οι πολίτες ενεργοποιούνται και αποτελούν μέρος της λύσης και ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον να διεθνοποιηθεί το προβλημα», δήλωσε ο κ. Μαριάς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στους χώρους φιλοξενίας του νησιού χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική. «Αυτο που μπορώ να πω ειναι οτι τα πραγματα στη Χιο έχουν ξεφύγει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτη η κατάσταση. Υπήρξα μάρτυρας καταγγελιών για την ανασφάλεια που επικρατεί είτε στην περιοχή της Σούδας είτε στο Χαλκειός. Είναι καθήκον της εκάστοτε πολιτείας η ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε.

Ξεκάθαρη κοροϊδία η πολιτική της Ε.Ε.

Ο κ. Μαριάς εξήντλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου στις ευθύνες που έχει η Ε.Ε. καθώς και κράτη – μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Όπως εξήγησε ενώ η συμφωνί προέβλεπε 66.400 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε. μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου μετεγκαταστάθηκαν μόλις 6.212 άτομα.

«Αυτό σημαίνει ότι με τους ρυθμούς που γίνεται η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε 25-30 χρόνια. Πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία. Και μιας και η Γερμανία μας κουνάει το δάχτυλο να τηρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει,  λέω σήμερα από τη Χίο στον κ. Σόιμπλε ότι η χώρα του έπρεπε να έχει πάρει 17909 άτομα και έχει πάρει μόλις 408. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι από 15 Μαρτίου προγραμματίζουν την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα μέσω του Δουβλίνου 3», ανέφερε.

Την ίδια εικόνα, δηλαδή αυτή της καθυστέρησης αποτύπωσε ο κ. Μαριάς και στο θέμα των επαναπροωθήσεων. Αφού καθόλη τη διάρκεια του 2016 σε επίπεδο Ε.Ε. έγιναν 10.550 επαναπροωθήσει με την Ελλάδα να στέλνει πίσω στην Τουρκία κάτι λιγότερο από 1.110 άτομα.

«Οι αιτήσεις πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας. Μία από τις βασικές αιτίες είναι ότι Ευρωπαίοι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα χρειάζεται αναμόρφωση του νόμου περί ασύλου ώστε αιτήσεις αλλά και οι υποθέσεις να εκδικάζονται ταχύτατα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Χίο είχαμε μόλις 121 επαναπροωθήσεις μέσα στο 2016», τόνισε ο κ. Μαριάς.

Να ανασταλεί η συνθήκη Σένγκεν για την Ελλάδα

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν τα λεγόμενα του κ. Μαριά ο οποίος ανέφερε ότι η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα θα λειτουργήσει θετικά, αφού όπως εξήγησε μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μαγνήτης για τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου η ζημιά για την Ελλάδα αν βγει από τη Σένγκεν θα είναι περί τα 125 εκ. ευρώ όταν για το μεταναστευτικό έχουν δαπανηθεί 2,5 δις. ευρώ», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος ερωτώμενος από τον «π» για τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι οι αιρετοί δεν μπορούν να παρέμβουν ιδιαίτερα στις αποφάσεις της Ε.Ε. αλλά οφείλουν τις όποιες αποφάσεις λαμβάνουν να τις συνδιαμορφώνουν με τις τοπικές κοινωνίες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ