11.10.2018 17:16

Νέα στοιχεία για την πυρκαγιά στο Μελανιός έφερε η εκδίκαση της υπόθεσης

Η Δικαιοσύνη αναζητά αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδορκίας

Νέα δεδομένα θα αναζητήσει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς που προκλήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2014 από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Μελανειός Χίου και η οποία κατέκαψε μια τεράστια έκταση μέχρι το Άγιο Γάλας και τα Νενητούρια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης με συνολικά έξι κατηγορούμενους (οι τρεις απουσίαζαν, αλλά εκπροσωπούντο) και 16 μάρτυρες ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, 11 Οκτωβρίου 2018, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, πλην – όμως - είχε απροσδόκητη εξέλιξη.

Το δικαστήριο, μετά την εξέταση των τεσσάρων πρώτων μαρτύρων, διέκοψε την συνεδρίαση και όταν επανήλθε αποφάσισε αναβολή, για τις 29 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να κληθούν μάρτυρες που θα διαφωτίσουν στοιχεία, τα οποία ετέθησαν από τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις,

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Αθανάσιος Γεωργάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της ψευδούς βεβαιώσεως και ψευδορκίας, αναφερόμενος στο πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, καθώς και το τεχνικό πόρισμα για τα αίτια ανάφλεξης της ανεμογεννήτριας και πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας στο αιολικό πάρκο

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας και μηνυτής κ. Γιάννης Στεβής επεσήμανε την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη την περιοχή του αιολικού πάρκου και μάλιστα διαχρονικά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρχε υψηλή θαμνώδης βλάστηση σε όλο το μήκος και το πλάτος του πάρκου, ακόμα και σε επαφή με την «ανεμογεννήτρια – εμπρηστής», αμφισβητώντας ευθέως το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, που μιλά για βλάστηση 20 εκατοστών. Στο ερώτημα δε του εισαγγελέα αν το πόρισμα είναι ψευδές, απήντησε ότι γι΄ αυτό πρέπει να ερωτηθούν και να απαντήσουν εκείνοι που το συνέταξαν, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι το οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που έχει προσκομίσει και καταθέσει και υπάρχει στην δικογραφία δείχνει διαφορετική εικόνα. Το ίδιο και η εικόνα που ο ίδιος αποκόμισε από επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή αμέσως μετά την πυρκαγιά.

Για το τεχνικό πόρισμα, όπου και πάλι ερωτήθη, επεσήμανε το γεγονός ότι από τα πέντε μέλη της επιτροπής τα τέσσερα είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο πέμπτος πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τον οποίο – τόνισε – δεν γνωρίζουμε τι γνώμη έχει διατυπώσει. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η τεχνική επιστήμη δίνει εξηγήσεις κι εδώ φαίνεται να υπάρχει αδυναμία, ενώ επεσήμανε και το γεγονός ότι το πόρισμα έχει στοιχεία που δείχνουν πλημμελή λειτουργία κάποιων εξαρτημάτων της ανεμογεννήτριας.

Από τύχη δεν κάηκε το Μελανειός

Οι επόμενοι δύο μάρτυρες οι κ.κ. Δημήτρης Γαλάτουλας και Κώστας Φραγκομίχαλος επεσήμαναν με την σειρά τους την έλλειψη προληπτικών μέτρων προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού παντού υπήρχε υψηλή θαμνώδης βλάστηση και ανέφεραν ότι αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά. Ο μάρτυρας κ. Γαλάτουλας τόνισε ότι αν ήταν άλλη η κατεύθυνση του ισχυρού ανέμου, δηλαδή από δυτικά ή νοτιοδυτικά οι κάτοικοι του Μελανειούς είναι αμφίβολο αν θα προλάβαιναν να εκκενώσουν το χωριό τους.

Την διαχρονική αδιαφορία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για προστατευτικά μέτρα στο αιολικό πάρκο Μελανειούς, επεσήμανε και ο κ. Φραγκομίχαλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελανειούς «Μέλανα Άκρα», ενώ κατά την εξέτασή του προκλήθηκε ένταση με την πρόεδρο του δικαστηρίου, με αφορμή την επιθυμία του να αναφερθεί σε ζητήματα επικινδυνότητας και ανασφάλειας στην περιοχή, που ο ίδιος είχε κατά το παρελθόν θίξει μέσω του Τύπου.

Διακοπή και αναβολή με κλήση κι άλλων μαρτύρων

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος διέκοψε την συνεδρίαση, ενώ όταν το δικαστήριο επανήλθε εκλήθη εκ νέου ο πρώτος μάρτυρας, εργαζόμενος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο αιολικό πάρκο, προκειμένου να διευκρινίσει τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο για την ελλιπή αποψίλωση του χώρου και την προσκόμιση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου της αποψίλωσης.

Τα στοιχεία αυτά δεν υπήρχαν, δεν παρουσιάσθηκαν από τους κατηγορούμενους, ενώ μετά και την προαναφερθείσα παρέμβαση του εισαγγελέα, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ο πραγματογνώμονας του ΤΕΕ και οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που συνέταξαν το σχετικό πόρισμα για την πυρκαγιά. Επίσης, να προσκομισθεί η σύμβαση με την εταιρεία για την αποψίλωση του χώρου το 2014, καθώς και τα σχετικά παραστατικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ