16.3.2015 14:10

Μπορεί η Χίος να γίνει «έξυπνη πόλη»;

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITyFiED ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Την συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα CITyFiED προτείνει η Δ/νση Προγραμματισμού και Πληροφορικής ως μια πρώτη κίνηση στην προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για εντοπισμό ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων που μπορούν να βελτιώσουν τις καθημερινές συνθήκες της πόλης.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CITyFiED ξεκίνησε το 2013 και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» του μέλλοντος, εστιάζοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών για την αναβάθμιση των κτηρίων, των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων θέρμανσης και την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Και η Σμύρνη στο πρόγραμμα

Το CITyFiED ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε τρεις πόλεις. Το Λουντ της Σουηδίας, τη Λαγκούνα ντε Ντουέρο στην Ισπανία και τη πόλη Σομά στην Τουρκία. Γύρω από αυτές τις πόλεις εντάχθηκαν στην συνέχεια άλλες δώδεκα πόλεις από την Σουηδία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία μεταξύ των οποίων και η Σμύρνη.

Πλέον στο σχήμα του προγράμματος υποψήφιες είναι άλλες 40 πόλεις με μια από τις θέσεις να επιθυμεί να διεκδικήσει ο Δήμος Χίου.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Προγραμματισμού τα οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου Χίου στο πρόγραμμα θα είναι σημαντικά, όπως αναφέρεται σε σχετική εισήγηση. 

  • Δικτύωση.  Η συμμετοχή στο έργο θα δώσει την ευκαιρία στο Δήμο Χίου να συνεργαστεί με περισσότερες από 20 πόλεις στην Ευρώπη και την Τουρκία.  Από τις συνεργασίες αυτές θεωρείται πολύ πιθανό και θα επιδιωχθεί να προκύψουν μελλοντικές συνεργασίες σε άλλα προγράμματα.
  • Τεχνογνωσία.  Ο Δήμος Χίου θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με εταίρους που εφαρμόζουν τεχνολογίες αιχμής στον τομέα των έξυπνων πόλεων και να παρακολουθήσει στην πράξη την εφαρμογή τους, ενώ θα έχει τη δυνατότηταανταλλαγής απόψεων και αντιγραφής σχεδίωνκαιπρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με την ενεργειακήαποδοτικότητα.
  • Εμπειρία στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πέρα από την δικτύωση και την τεχνογνωσία ο Δήμος Χίου θα αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, άμεση γνώση, πόρους, περιεχόμενο και εξειδίκευση, απαραίτητο προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σε μελλοντικά Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα στην Ε.Ε.  Για την συμμετοχή του Δήμου Χίου δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ