4.8.2012 13:35

Μπλόκαραν το λιμάνι των Οινουσσών οι «Οικολόγοι»!

- ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ 1ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Φρένο στην κατασκευή του εξωτερικού κρηπιδώματος στο λιμάνι των Οινουσσών βάζουν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ τρεις πολίτες κάτοικοι Αθηνών (!) και ένας Σύλλογος  (Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Οινουσσών) που κάνει ίσως την παρθενική του εμφάνιση με αυτήν την προσφυγή.
 
Το έργο
Οι εργασίες στο λιμάνι των Οινουσσών ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ο εργολάβος μετέφερε στο νησί με το ανάλογο κόστος μηχανήματα, εργατικό προσωπικό κ.λπ.
Την προηγούμενη Τρίτη όμως, με εντολή του Λιμεναρχείου οι εργασίες σταμάτησαν ύστερα από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κατασκευής του έργου.
Η προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ κι έχει οριστεί δικάσιμος για τις 28 Νοεμβρίου του 2012 και μέχρι τότε το έργο έχει μπλοκάρει και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η κατασκευή εξωτερικού κρηπιδώματος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με προϋπολογισμό περίπου 1.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΕΓΝΑΤΙΑ .Α.Ε.
Περιλαμβάνει δε την κατασκευή ενός εξωτερικού κρηπιδώματος από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού επιφάνειας 1.190τμ. 30μ. πλάτους και 40,60μ. μήκους.
 
Η προσφυγή
Οι τρεις Αιγνουσιώτες, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών, στην προσφυγή τους αφού τονίζουν πως το υπάρχουν λιμάνι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων των Οινουσσών και δε χρειάζεται η σύνδεση του νησιού απευθείας με πλοία από Πειραιά ή η προσέγγιση άλλων πλοίων (κρουαζιερόπλοια), χαρακτηρίζουν το έργο τερατώδες, με πολλές και σημαντικές επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και ζητούν παύση των εργασιών.
 
Ανάσταστοι οι κάτοικοι
Για τον αντιδήμαρχο Οινουσσών Στ. Βογιατζή οι τελευταίες μέρες είναι μέρες παραλογισμού. «14 χρόνια τώρα παλεύω για αυτό το έργο και μεταφέρω φάκελους από το ένα υπουργείο στο άλλο, Κουράστηκα να τρέχω δεξιά και αριστερά και τώρα που όλα ήταν έτοιμα, είχαμε όλες τις άδειες από παντού, ήρθε ο εργολάβος για να ξεκινήσει, εμφανίστηκε από το πουθενά η προσφυγή στα τρία υπουργεία» δήλωσε χαρακτηριστικά στον «π» καταλήγοντας: «Μόνο η Αιγνούσσα δεν έχει πρόσβαση για πλοίο της γραμμής. Μόνο εμείς δεν έχουμε λιμάνι. Το έργο δεν είναι τεράστιο θα γίνονταν ένα «Π» από την πλευρά που υπάρχουν τα βράχια, αλλά φαίνεται κάποιοι θέλουν να μας κρατούν πίσω… Δε θέλουν να γίνει το έργο. Θέλουν να μας έχουν έτσι, το μοναδικό νησί χωρίς πρόσβαση σε πλοία αλλά με μόνη πρόσβαση σε… σκάφη» κατέληξε.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να συμμετέχουν πολλοί δημότες που έχουν θορυβηθεί μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί το έργο που αποτελούσε την μόνη ελπίδα για εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων των Οινουσσών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ