21.8.2014 18:44

Μόνη λύση η…παρανομία;

Το κλείσιμο των εισόδων και του τελευταίου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, του κεντρικού σκουπιδότοπου της πόλης της Χίου, προκάλεσε σειρά αναμενόμενων  - αδικαιολόγητων και δικαιολογημένων - αντιδράσεων. Όπου απουσιάζουν ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός, ο συντονισμός των υπηρεσιών και παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην κατασκευή των αναγκαίων έργων αναπόφευκτα παρουσιάζονται προβλήματα που δημιουργούν αντιδράσεις.

Η κατασκευή του ΧΥΤΑ της Βέσσας καθυστέρησε, του ΧΥΤΑ Καρδαμύλων ακυρώθηκε και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχουν τοποθετηθεί στο σύνολο τους.

Όλα αυτά δημιούργησαν ένα εύφλεκτο κοκτέιλ, που κάποια στιγμή ήταν αναμενόμενο ότι θα εκραγεί.

Η παράτυπη λειτουργία

Παρά την  απόφαση κλεισίματος του ΧΑΔΑ της πόλης της Χίου από το 2012, με την ανοχή των υπηρεσιών ο σκουπιδότοπος παρέμενε  ενεργός για να εξυπηρετεί τις ανάγκες αποθήκευσης των αδρανών υλικών (οικοδομικά μπάζα, φερτές ύλες, κ.τ.λ.), που εναπόθεταν  ιδιώτες.

 «Στο χώρο υπήρχε μόνο ένας χειριστής που τον διαμόρφωνε, τον είχαμε κλείσει απο το 2012 που άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ της Βέσσας», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Μαρτάκης.

«Ας το ψάξει ο ΦΟΔΣΑ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία να βρει§ το νέο χώρο, να εξασφαλίσει τις άδειες και να τον λειτουργήσει», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όποια εναπόθεση γινόταν στη συνέχεια ήταν παράνομη, παρά το ότι δεν ήταν δική της αρμοδιότητα η υπηρεσία είχε προτείνει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου άλλους κατάλληλους  χώρους εναπόθεσης για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, αλλά έως τώρα δεν έγινε τίποτα.

Το λουκέτο

Μετά απο την κατακύρωση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ σε εταιρία Χιώτικων συμφερόντων, ήταν επόμενο ότι θα κλείσει. Απο την Τρίτη στις 11:00 που  μπήκε λουκέτο σε όλα τα σημεία εισόδου, άρχισαν οι διαμαρτυρίες των χρηστών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν. Το ανησυχητικότερο είναι, όπως υποστηρίζουν, ότι αν δεν δοθεί γρήγορα μια λύση, σύντομα θα γεμίσουν σκουπίδια δρόμοι, ρέματα και βουνοπλαγιές.

Η μόνη λύση

Μόνη σίγουρη επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα είναι να δεχθεί η νέα δημοτική αρχή την λειτουργία του ΧΑΔΑ της Χίου με την τακτική που εφαρμοζόταν έως τώρα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Γιώργο Στεφανίδη.

«Μπορεί να αναβληθεί η αποκατάσταση του, ή με την ανοχή όλων να βρεθεί άλλος δημοτικός χώρος άτυπης εναπόθεσης, με την  προϋπόθεση ότι δεν θα ενοχλεί τον κόσμο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου έχουν καθυστερήσει απο έλλειψη συντονισμού όλων των φορέων. Ο σχεδιασμός κι η κατασκευή του έργου γίνονται απο την  Περιφέρεια, την υπόδειξη των χώρων, την επιλογή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αναλαμβάνουν συνήθως εταιρίες εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, εργολάβοι ή και άλλοι ιδιώτες. Η ανάληψη της είναι δύσκολο έργο για τους δήμους. Ο επιλεγμένος χώρος θα πρέπει να ανήκει στον ΦΟΔΣΑ» , καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ