25.1.2016 17:26

Μνήμες από τους Μαυράκη και Πίτα ξύπνησαν στο Βαρβάσι

ΤΟ Κ.Κ.Ε ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟ 1946 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ

Το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου 1946, ριπές όπλων έκοψαν το νήμα της ζωής των νεαρών Μαυράκη και Πίττα στο Βαρβάσι, στη διασταύρωση της κεντρικής οδού που φέρει σήμερα το όνομα τους και της οδού Κρήνης, στο πρώτο στενό όπως μπαίνουμε στο συνοικισμό από την οδό Βερίτη. Το λάθος που τους έφερε αντιμέτωπους με τους χωροφύλακες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Παντελίδης ήταν ότι τραγουδούσαν τραγούδια του ΕΑΜ. Μόλις είχαν επιστρέψει από τη Μέση Ανατολή όπου είχαν κλειστεί στα σύρματα, ήταν από τους ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΟΥΣ, όπως είχαν ονομασθεί, που είχαν διαφωνήσει με την εντολή των συμμάχων να  εκστρατεύσουν στην Ιταλία και ζητούσαν να πάνε να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας…

Το Κ.Κ.Ε, για πρώτη φορά από τότε, το Σαββάτο 23 Ιανουαρίου 2016 τίμησε τη μνήμη των δύο θυμάτων με ιστορικές αναφορές,  πλούσιο  φωτογραφικό υλικό και προβολή σλάιντς.

Ο Γιάννης Αμπαζής, ο Γιώργος Αμπαζής, ο Μάρκος Σκούφαλος και τρία κορίτσια μετέφεραν τους ακροατές στο  σκοτεινό πολιτικό τοπικό και πανελλαδικό κλίμα της εποχής, όπου οι εξελίξεις οδήγησαν στον καταστροφικό εμφύλιο.

Παρουσίες

Λίγοι οι παρόντες Βαρβασιώτες, σημαντική η παρουσία ανθρώπων που έχουν αναμνήσεις από  αυτή την εποχή. Εξίσου ιδιαίτερη και η παρουσία του Πέτρου Παντελάρα, πρώην δήμαρχου Χίου, πρόεδρου της ΝΟΔΕ και υποψήφιου Βουλευτή  της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολούθησε την αφήγηση με κατάνυξη και σεβασμό στα πρόσωπα, τα γεγονότα, την ιστορία.

Γιώργος Κοκκαλιάδης

Ήταν παιδί έξι ετών, όπως ανέφερε στη σύντομη αναφορά της ανάμνησης του από το περιστατικό, ο Βαρβασιώτης  δικηγόρος Γιώργος Κοκκαλιάδης, γιός του δικηγόρου  Θεοδόση Κοκκαλιάδη, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της εποχής.

«Άκουσα κοντά στο σπίτι μου τραγούδια και πήγα να δω, δεν είχα ακόμη πολιτική γνώση. Κάποιοι τραγουδούσαν και ξαφνικά σταμάτησε ένα φορτηγό κατέβηκαν χωροφύλακες και άρχισαν να πυροβολούν. Τρόμαξα και το έβαλα στα πόδια και από τότε φοβόμουνα να περάσω από εκεί, γιατί τα σημάδια από τις σφαίρες ήταν στον τοίχο του σπιτιού.

Στην κηδεία δεν πήγα, αλλά παρακολούθησα την πομπή από το μπαλκόνι του γραφείου του πατέρα μου. Ο πατέρας μου εκφώνησε τον αποχαιρετιστήριο λόγο των ΕΑΜιτών .                Ακόμη θυμάμαι το μεγάλο πλήθος του κόσμου που τους συνόδεψε από τη Μητρόπολη στα κοιμητήρια του Αγ. Γιάννη Πρόδρομου και την Παναγίας Ευρετής. Η αρχή της πομπής ήταν στη Λίμνη και οι τελευταίοι ήταν ακόμη στην Μητρόπολη», τόνισε.

« Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Στρουμπής τίμησε τους νεκρούς με την παρουσία όλων των ιερέων της Χίου, οι οποίοι περιέβαλλαν σε δύο σειρές δεξιά και αριστερά τα φέρετρα που σήκωναν τα μέλη της διοίκησης του ΕΑΜ Χίου. Πλήρωσε και αυτός μετά τα δημοκρατικά του ιδεώδη, όπως και τα στελέχη του ΕΑΜικού κινήματος».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ