16.6.2015 9:53

Μια Xιώτισσα εκπαιδευτικός ανάμεσα στους 15 της UNESCO

Η ΑΡΕΤΗ ΤΣΕΛΙΓΚΑ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μια πολύ σημαντική διάκριση για μια νέα Χιώτισσα εκπαιδευτικό την Αρετή Τσελίγκα σηματοδοτεί και καταδεικνύει πως η νέα γενιά των εκπαιδευτικών βλέπει αλλιώς τον ρόλο του δασκάλου και προσπαθεί παρά τις δύσκολες συνθήκες και όρους εργασίας, να δώσει και την ψυχή της ακόμη στο λειτούργημα που επέλεξε να ακολουθήσει

Η Αρετή Τσελίγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιμασιά αλλά ως αναπληρώτρια υπηρέτησε τα δυο τελευταία χρόνια στο δημοτικό σχολείο Πολυχνίτου και στις Οινούσσες.

Συμμετείχε και διακρίθηκε μαζί με 15 ακόμη εκπαιδευτικούς ανάμεσα και χιλιάδες άλλους, στο διαγωνισμό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με θέμα την ιδιαίτερη προσφορά των δασκάλων των παραμεθόριων περιοχών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το έργο

Η Αρετή δούλεψε με τους μαθητές της με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών  και στην εργασία της που διακρίθηκε περιελάμβανε από κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού με κάρτες κ.λπ μέχρι διοργάνωση παζαριού τα έσοδα του οποίου δόθηκαν στην «κιβωτό» , διαφημιστικά σποτ για τα δικαιώματα του παιδιού κ.λπ.

Η βράβευση

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στον προεδρεία της δημοκρατίας, στις 11 Ιουνίου.

 Τον ρόλο του εκπαιδευτικού στη σημερινή δύσκολη εποχή για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και την διαπαιδαγώγηση τους,  εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Ο ρόλος σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι κυρίαρχος, αν και ξέρω τις δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζεστε, αλλά να είστε υπερήφανοι γιατί η αποστολή σας μέσα από αυτές τις δυσκολίες είναι καθοριστική για τον Λαό και το Έθνος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού -Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, περισσότερο-όπως είπε- από αυτούς που δουλεύουν στη Δευτεροβάθμια και ακόμα περισσότερο από εκείνους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Οι πρώτες τους εμπειρίες από την περιπέτεια της μάθησης προέρχονται από εσάς» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς και πρόσθεσε: «όταν αυτή η προσπάθεια γίνεται σε περιοχές δύσκολες, δυσπρόσιτες, και με όλων των ειδών τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, τότε το έργο σας είναι πραγματικά δύσκολο και αξίζει να το θαυμάζουμε και να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικ. Τζιτζικώστα αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ιδιαίτερη προσφορά των δασκάλων των παραμεθόριων περιοχών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων Τ.Κουράκης καθώς και μέλη της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.

Η θεωρία και η ... πράξη

Η ίδια η Αρετή Τσελίγκα δήλωσε στον «π» απόλυτα ικανοποιημένη από τη βράβευση. «Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και σίγουρα αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα αυτή η βράβευση. Στην πράξη βέβαια είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν αναλογιστεί κανείς ότι εξακολουθώ να είμαι αναπληρώτρια». Η αρετή την περσινή σχολική χρονιά δούλευε σε τριθέσιο σχολείο στον ΠολυχνίτοΛέσβου και φέτος εργάζοντας στο δημοτικό σχολείο Οινουσσών, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας ενός αναπληρωτή δασκάλου και ζώντας μετά τις 15 του Ιούνη με το άγχος της ανεργίας, ή μιας νέας πρόσληψης άγνωστο που για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ